Απώλειες στην Ευρώπη

MarketNews

Απώλειες στην Ευρώπη , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

 Ευρώπη

Η αδυναμία των ιταλικών κομμάτων να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, παράλληλα με τα απόνερα της συμφωνίας του Eurogroup για την Κύπρο, οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς δείκτες στο «κόκκινο».

Σε αυτό το κλίμα ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,14% στις 6.388 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 στο -0,98% και τις 3.712 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης στις 7.789 μονάδες  και το -1,15%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ωστόσο, οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό ΜΙΒ στις 15.354 μονάδες και στο -0,92%.

Στο ταμπλό, η Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco Popolare υποχώρησαν κατά 1%, η TDC έκλεισε στο -1,6%. Απώλειες 1,5% και για την Safran μετά την πώληση 13 εκατ. μετοχών από το γαλλικό δημόσιο.

Το κλίμα χάλασε και το γεγονός ότι μεταξύ 25 και 60 δισ. στερλίνες τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των βρετανικών τραπεζών η Χρηματοπιστωτική Επιτροπή της Bank of England, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα έναντι των πιέσεων που δέχεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από την ύφεση στη χώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο, και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί με άμεσες διαδικασίες. Μάλιστα, τόσο η RBS όσο και η Lloyds δείχνουν να έχουν μεγάλα κεφαλαιακά κενά, καθιστώντας τον κλάδο εξαιρετικά ευάλωτο.

Στα μάκρο της ημέρας, στις -23,5 μονάδες παρέμεινε αμετάβλητος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Παράλληλα, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε καθώς υποχώρησε στις -0,86 μονάδες, έναντι 0,72 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας το δ’ τρίμηνο του 2012, βυθίζοντας στην ύφεση την βρετανική οικονομία. Παράλληλα, το τρέχον έλλειμμα της Μ. Βρετανίας διαμορφώθηκε στα 14 δισ., καταγράφοντας μείωση 1,1 δισ. εν συγκρίσει με το προηγούμενο 3μηνο. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 9,6 δισ. λίρες.

Κατά 0,3% όπως αναμενόταν, συρρικνώθηκε η οικονομία της Γαλλίας το δ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τον εξαγγελθέντα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε επίσης, κατά 0,3%.

Αμετάβλητο στο 5,9 παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στην Γερμανία τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξελίξεις στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην καταναλωτική συμπεριφορά των Γερμανών.