Τελικά… αναπνέει!

Δόθηκε η ευκαιρία, σύμφωνα με την αγορά, να τρέξουν μετοχές που κατά τις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, πυροβολήθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 8,51%, στα 4,72 ευρώ και όγκο 2,7 εκατ. Τεμαχίων. Εντολές αγορών βγήκαν και στη ΔΕΗ, που έκλεισε με άνοδο 5,90%, στα 5,56 ευρώ και 1,380 εκατ. Τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές στράφηκαν γύρω από την Τέρνα Ενεργειακή, μετοχή που καταγράφει απώλειες από την αρχή της χρονιάς, ενώ αύριο η γ.σ. της ΔΕΗ αποφασίζει το έργο της Πτολεμαϊδας, στο οποίο ο όμιλος ΓΕΛ/Τέρνα και η ΤΕΝΕΡΓ έχουν εμπλοκή. Κέρδη λόγω προοπτικών και σταθερών αποτελεσμάτων για τη ΜΕΤΚΑ, που έκλεισε με άνοδο 8,19%, στα 10,17 ευρώ Ελλάκτωρ 6,16%, στο 1,55 ευρώ.

Περιορισμός των αρχικών κερδών, αλλά σημαντική άνοδος για την Jumbo, κατά 4,91%, στα 5,56 ευρώ και 472 χιλιάδες τεμάχια. Σημειωτέον, ότι η εισηγμένη διαθέτει καταθέσεις κοντά στα 58 εκατ. Ευρώ στη Μεγαλόνησο. Κέρδη 2,75 για την Coca Cola, ενώ μεγάλες απώλειες κατέγραψε η Πειραιώς, 7,58%, 1,785 υποχώρησε η Εθνική, στα 0,66 ευρώ και 1,61% η Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών το κούρεμα σε ποσοστό 50% των υβριδικών ομολογιών των τραπεζών…

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αν και φάνηκε ότι τα αρχικά κέρδη περιορίζονταν στο +1,6%, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, οι εντολές που βγήκαν στην Coca Cola και τον ΟΤΕ, έδωσαν ώθηση και κέρδη 2,30%, με κλείσιμο στις 869,19 μονάδες. Αν και ο δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν διακυμάνσεις και ανησυχία για γύρισμα της αγοράς.

Από τη στιγμή που αποφεύχθηκε ο πανικός της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας των Κυπριακών τραπεζών, τα καλά στοιχεία για τα έσοδα στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, αλλά και η μικρή εμπλοκή των εισηγμένων στην Κύπρο, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάκαμψη της αγοράς.

Η οποία στηρίχθηκε στις εγχώριες δυνάμεις, κάτι που προκύπτει από τις συναλλαγές που μειώθηκαν στα 55,7 εκατ. Ευρώ από περίπου 90 εκατ. Ευρώ που ήταν χθες.

Facebook Comments