Εν όψει της εφαρμογής του νόμου περί υπεραξίας στο Χ.Α.  που θα συμβάλλει (ήδη συμβαίνει)  στη δραστική υποχώρηση των τιμών νομίζω ότι είναι αναγκαία η υπενθύμιση των νόμων της ανθρώπινης ηλιθιότητας κατά Τσιπόλα…  Αλλωστε ο Σίλερ είχε πει ότι ενάντια στην ηλιθιότητα ακόμη και οι Θεοί μάχονται επί ματαίω (ΣΕΛ. 66 βιβλίου).

1.       Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία.

2.       Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου.

3.       Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες.

4.       Οι μη ηλίθιο άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλιθίων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες.

5.       Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου. Τεκμαίρεται, επομένως, ότι ο ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό.

Μόλις διαβάσατε τους βασικούς νόμους της ανθρώπινης ηλιθιότητας , που περιλαμβάνονται στο σύντομο αλλά περιεκτικό βιβλίο του Carlo Cipolla (Εκδ. Κέδρος).

Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να τους έχουμε υπόψιν, μήπως αποφύγουμε στο μέτρο του δυνατού, τις συνέπειες των πράξεων ηλιθίων (που δυστυχώς είναι συχνά στις βασικές θέσεις λήψης αποφάσεων) πάνω μας…
 

Facebook Comments