Τελικά, υπάρχει ζωή στο Χ.Α.! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το πρώτο συγκεντρωτικό δείγμα των εισηγμένων (σ.σ.82 σε αριθμό) που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7%, αλλά και  ο τζίρος ήταν οριακά αυξημένος κατά 1,7%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προκύπτει ότι όσες εταιρείες προέβησαν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση δανεισμού, περικοπή λειτουργικών δαπανών και διεύρυνση του πελατολογίου τους στις αγορές του εξωτερικού, είναι αυτές που έχουν κλειδώσει την επιστροφή στην ανάκαμψη στο πρώτο ξεπέταγμα ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι ανησυχούν με την επιστροφή τους στην κερδοφορία, βλέποντας τον κ. Στουρνάρα να καραδοκεί με τις προκαταβολές φόρου.

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο σχόλιο από την εικόνα των αποτελεσμάτων είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον, αρκεί να φανεί, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και πως η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι πρώτοι κραδασμοί στα αποτελέσματα πάντως, αναμένεται να έχουν έχουν συνέπειες κατ αρχήν στις τελευταίες μέρες του πρώτου 3μήνου, όταν ξέσπασε το πρόβλημα της Κύπρου και εν συνεχεία όσο θα προχωρεί το δεύτερο τρίμηνο από την αντανάκλαση που θα έχει το νέο Κυπριακό στην Ελληνική οικονομία. Από εκεί και πέρα 37 εταιρείες, σύμφωνα με το δείγμα που δημοσιεύει σήμερα το «m» έγραψαν κέρδη και 45 ζημιές. Δεκαεπτά εταιρείες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους και 18 εμφάνισαν αύξηση ζημιών. Σε 15 εταιρείες η κερδοφορία μειώθηκε και 20 κατέγραψαν μείωση ζημιών. Πέντε εταιρείες πέρασαν από τα κέρδη στις ζημιές και 7 πέρασαν σε κερδοφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Εμ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, πρωταγωνιστές στα κέρδη για το 2011, αλλά η κάθε εταιρεία για τους δικούς της λόγους, ήταν η Alpha Trust Ανδρομέδα με καθαρά κέρδη 825%, ΟΤΕ 298%, Ελλάδος 230%, Profile 208%, Kρι Kρι 136%, Alpha Αστικά Ακίνητα 100%, Σωληνουργεία Κορίνθου 72%, Πλαστικά Θράκης 71%, Πλαίσιο 60% και ΟΛΘ 52%.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να αγνοηθεί το γεγονός ότι αρκετές εισηγμένες κατά τη διάρκεια της περσινής χρήσης κατέγραψαν έκτακτα κέρδη κυρίως από πώληση δραστηριοτήτων και θυγατρικών εταιρειών τους στο εξωτερικό.

Facebook Comments