Από «Ορόσημο» για την Ελλάδα, το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα, έγινε – σε χρόνο dt – μία ακόμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα και τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Η παράταση της… αγωνίας και η υποβάθμιση της σημαντικότητας του Eurogroup είχε αρχίσει να καλλιεργείται ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις , τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του EFSF Κλ. Ρέγκλινγκ, όσο και τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι λίγο-πολύ δήλωσαν, πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, πως ακόμη δεν έχουν προταθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πως είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί κάτι στις 24 Απριλίου αφού η πρόοδος των συνομιλιών είναι πολύ αργή.

Χθες όμως, η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στην ερώτηση «πότε θα πάρουμε χρήματα;» η (ξεκάθαρη) απάντηση κρύβεται στις… λεπτομέρειες, οι οποίες μυρίζουν καλοκαίρι. Δηλαδή, Ιούνιο. Δηλαδή νέα συμφωνία (= νέο μνημόνιο), όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει από αυτήν εδώ την στήλη.

Οι πληροφορίες λοιπόν ότι το… κομφετί, με το οποίο «επιτέθηκε» χθες η ακτιβίστρια στον Μάριο Ντράγκι, προέρχεται από τα μνημόνια που… έσκισαν οι θεσμοί, δεν επιβεβαιώνονται.

Το μέλλον που διαγράφεται για μας, το δήλωσε εξαιρετικά ξεκάθαρα και συνοπτικά, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ:
1)      Mην περιμένετε χρήματα ή συμφωνία στις 24 Απριλίου

2)      Πρώτα πρέπει να δοθεί λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις

3)      Τότε θα μπορεί να υπάρξει μία «αρχική» συμφωνία (Συμφωνία σε Επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων – Staff Level Agreement)

4)      Μετά θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή με νομοσχέδια

5)      Μετά, θα πρέπει οι θεσμοί να αξιολογήσουν την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων

6)      Τότε, αν όλα είναι ικανοποιητικά, και μόνο τότε, θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα

Εάν κανείς πιστεύει πως όλα αυτά μπορούν να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του μήνα ή και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ας… μην το βάλει και στοίχημα καλύτερα…

Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, (όπως ο Απρίλιος) και ο Μάιος μπορεί να «βγει», σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του δημοσίου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά από τις κρατικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Βρυξέλλες.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται για τις μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή τους και το «πότε» θα ξεκλειδώσει η ρευστότητα για την Ελλάδα, θα έλθει ο Ιούνιος, ο μήνας όπου τελειώνει η τετράμηνη παράταση και ο οποίος δίνει την σκυτάλη στον Ιούλιο… Αυτός  δεν μπορεί να «βγει» απλά με μία υπο-δόση από του εταίρους. Και αυτό το γνωρίζουν ακόμη καλύτερα οι Βρυξέλλες. Τότε θα χρειαστεί κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Μέχρι τότε, ο Ντράγκι θα συνεχίσει να δίνει… χαρτζιλίκι ρευστότητας στην ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην… μπατάρει η ζυγαριά των εκροών καταθέσεων. Από Απρίλη… καλοκαίρι λοιπόν.

Facebook Comments