Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα επεκτείνουν το ισχυρό τους ράλι και το 2014, ωθούμενα από την αισιοδοξία γύρω από την ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη και την προοπτική μιας μακράς περιόδου πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακόμη με και τις ανησυχίες σχετικά με την άνιση οικονομική απόδοση να επιμένουν -με τη Γερμανία να ηγείται, αλλά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αυτήν της Γαλλίας, ακόμα να “παλεύει” να επιπλεύσει και με τα γνωστά προβλήματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία – οι ευρωπαϊκές μετοχές επιλέγονται από τους κορυφαίους αναλυτές του κόσμου ως η νούμερο ένα επένδυση για το 2014.

Δημοσκόπηση Reuters

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters που έγινε στο περιβάλλον 50 στρατηγικών αναλυτών από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους και επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 θα σημειώσει ράλι της τάξης του 12% το 2014.

«Η Ευρώπη είναι σε καλή θέση σε ότι αφορά τον επενδυτικό κύκλο , με το περιβάλλον της οικονομικής ανάπτυξης να βελτιώνεται και τη νομισματική πολιτική να παραμένουν υποστηρικτική”, όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Παρκς, επικεφαλής μετοχών της HSBC . “Αναμένουμε ότι η αγορά ταύρων θα συνεχιστεί το 2014, με βασική κινητήρια δύναμη να είναι η διψήφια αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών. Δεν έχουμε εντοπίσει κανένα σημάδι υπερβολικής αισιοδοξίας “, προσθέτει.

Η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη των αποδόσεων το 2014 χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την ασθενή ανάκαμψη στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
«Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, περιμένουμε την ευρωπαϊκή κερδοφορία να σημειώσει αύξηση 14% το 2014, χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους», όπως τονίζει ο Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 θα σημειώσει άνοδο 9% μέχρι το τέλος του 2014 αγγίζοντας επίπεδα – ρεκόρ, ρεκόρ επίσης αναμένεται να σημειώσει και ο γερμανικός DAX καταγράφοντας άνοδο 10%, ενώ  ο γαλλικός CAC 40 εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί 13%. Ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 12%, ενώ ο FTSE MΙΒ θα σημειώσει ράλι της τάξης του 27%, αν και μέσα από μια σειρά από μικρές διορθώσεις και όχι με μια σταθερή ανοδική τάση .

“Αν και ορισμένα από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά σε ότι αφορά την ύφεση στη Νότια Ευρώπη. Έτσι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιας νέα αναταραχής των αγορών, σε περίπτωση που τα πράγματα στην περιοχή ξαφνιάσουν προς το χειρότερο”, όπως σημειώνει ο Μαικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs προστίθεται και αυτή στη  λίστα των επενδυτικών τραπεζών και των διεθνών οίκων που “ψηφίζουν” Ευρώπη για το 2014. Η αμερικάνικη τράπεζα προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν ευρωπαϊκές μετοχές στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για το νέο έτος, ενώ παράλληλα συστήνει overweight στάση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μετά από μία μακρά περίοδο χαμηλών αποδόσεων και μετά τις εξελίξεις γύρω από τις νέες ρυθμίσεις και τους ελέγχους, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε πιο υγιή ιδρύματα.
Αντιθέτως, η τράπεζα προτείνει αποφυγή των κλάδων των χημικών προϊόντων, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και των τροφίμων και ποτών.

Συνολικά, οι αναλυτές της G.S είναι πεπεισμένοι πως το 2014 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά στην Ευρώπη και αναμένουν τον δείκτη Stoxx 600 να τελειώσει το έτος στις 360 μονάδες. Μέχρι το τέλος του 2015, ο δείκτης εκτιμάται να αγγίξει τις 380 μονάδες, ενώ το 2016 θα αγγίξει την κορυφή του 2017 και τις 400 μονάδες.

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley δηλώνει αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές για το επόμενο έτος, αλλά τονίζει πως η πιθανότητα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενδέχεται να αυξήσει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στην αγορά. Όπως επισημαίνει, είναι πιθανό να δούμε κάποια καθοδική πίεση στις αποτιμήσεις αργότερα εντός του 2014, καθώς η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται και οι επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν πως θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων το 2015.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως ο δείκτης MSCI Europe αναμένεται να “τρέξει” 10% το επόμενο έτος, ενώ δηλώνει στάση overweight στη γερμανική αγορά έναντι underweight στάσης στην αγορά της Γαλλίας .

Παράλληλα, η Morgan Stanley συστήνει overweight στάση στην αγορά της Ισπανίας έναντι της Ιταλίας, για την οποία δίνει σύσταση underweight. Eπίσης συμβουλεύει τους επενδυτές να παραμείνουν underweight στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως οι ασφάλειες και οι τράπεζες.

Όπως υπογραμμίζει, ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του μακροοικονομικού σκηνικού της Ευρώπης κατά το επόμενο έτος θα είναι η πρόοδος της ΕΚΤ προς την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αυτή διαδικασία θεωρείται αξιόπιστη από τους επενδυτές, η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές, καταλήγει.


Natixis

Η Natixis συμβουλεύει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές «αξίας» το 2014, στοιχηματίζοντας σε ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει μία βαθμιαία μετάβαση και προς τις αμερικάνικες και τις αναδυόμενες αγορές, μετά την απόφαση της Fed για μείωση του προγράμματος τόνωσης.

Στις αρχές του 2014 η στρατηγική της Natixis θα συνεχίσει να βασίζεται σε υποτιμημένες μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν να κερδίσουν από την εξομάλυνση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο χαρτοφυλάκιο μετοχών «αξίας» της  Natixis περιλαμβάνονται μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η BP της Βρετανίας και η γαλλική Total, του κλάδου των πρώτων υλών, όπως η Rio Tinto, και της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Renault και η Michelin.

Η Natixis παράλληλα συστήνει τοποθετήσεις σε εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ, όπως η Zodiac και η Schneider καθώς και σε μετοχές του κλάδου των φαρμακευτικών προϊόντων.

Μετά το ατρίμηνο του 2014, η Natixis εκτιμά πως η αγορά θα μπορούσε και πάλι να ανταμείψει το πλεόνασμα της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. «Η χρονική στιγμή αυτής της στροφής θα εξαρτηθεί, κατά την άποψή μας, από τον αντίκτυπο που θα έχει το tapering  της Fed στις ροές κεφαλαίων», καταλήγει η Natixis.


Στροφή στην ευρω-περιφέρεια

Μετά από χρόνια εκροών από τις αγορές της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στην περιοχή, και μάλιστα δυναμικά. Σύμφωνα με την EPFR Global, η οποία παρακολουθεί τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν τοποτετηθεί σε funds που επικεντρώνονται στις αγορές της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον Ιανουάριο.
Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο άλμα από το 1 δισ. δολάρια που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή το 2012.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των τεσσάρων αυτών χωρών, έχουν επίσης σημειώσει εξαιρετική πορεία φέτος. Για παράδειγμα, ο IBEX 35 της Ισπανίας ενισχύεται 12% από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο της τάξης του 21%, ο πορτογαλικός PSI 20 έχει αναρριχηθεί 10% και ο ιταλικός FTSE MIB έχει ενισχυθεί κατά 8%.

Την ίδια στιγμή, οι ροές κεφαλαίων και οι αποδόσεις μετοχών και δεικτών σε άλλα μέρη της Ευρώπης, υποαποδίδουν σημαντικά. Σε ολόκληρη την περιοχή έχουν σημειωθεί εισροές κεφαλαίων ύψους 48 εκατ. δολαρίων το τρέχον έτος.

Ωστόσο, παρά την υπεραπόδοση, οι επενδυτές αρχίζουν, ξεκάθαρα, να βλέπουν ευκαιρίες στις αγορές του Νότου.
Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Κέλι, αναλυτή της VALIC Financial Advisors, πριν έξι μήνες η περιοχή είχε πολύ υψηλό επενδυτικό ρίσκο, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι χώρες του Νότου έχουν ξεφύγει από τον πάτο και η βελτίωση αποτελεί πλέον μονόλογο. Όπως τονίζει, η ευρω-περιφέρεια θα είναι η Ιαπωνία του 2014.

“Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών κατά το τελευταίο έτος” τονίζει ο Μπέρτι Τόμσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aberdeen Asset Management. “Οι επενδυτές φοβόντουσαν να μην χάσουν τα λεφτά τους, τώρα πλέον ανησυχούν μήπως χάσουν το τρένο του ράλι”, όπως προσθέτει.

Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την περιοχή καθώς φαίνεται ότι οι ευάλωτες χώρες έχουν γυρίσει σελίδα. Υπάρχει πλέον η προσδοκία για μέτρια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί, οι χαμηλότεροι μισθοί έχουν ενισχύσει τον κλάδο της μεταποίησης και δεν υπάρχει πλέον απειλή της διάλυσης της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν επίσης περιοριστεί σημαντικά στις χώρες της περιφέρειας. Για παράδειγμα, στην Ισπανία και την Ιταλία, από 6,5% το καλοκαίρι του 2012, έχουν μειωθεί κοντά στο 4% σήμερα. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις να δανείζονται και να αναπτυχθούν και πάλι, όπως επισημαίνει ο Αλεκ Γιάνγκ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της S & P Capital IQ. Όπως εκτιμά, τα εταιρικά κέρδη στην Ισπανία θα αυξηθούν κατά 17,3% το 2014, και στην Ιταλία κατά 30%.

Facebook Comments