Οι Γερμανοί ανταποκρίνονται στη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου που τους παρέχει η κυβέρνηση. Το ποσοστό εκείνων που επιλέγει να αποστείλει την ψήφο του ταχυδρομικά αναμένεται να αυξηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί επιλέγουν την επιστολική ψήφο. Από το 1957 όταν τέθηκε σε εφαρμογή η επιστολική ψήφος μέχρι σήμερα παρατηρείται ανοδική τάση. Στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2013 ένας στους τέσσερεις ψηφοφόρους (24,3%) επέλεξε να ρίξει την ψήφο του ταχυδρομικώς. Τότε επρόκειτο για ποσοστό ρεκόρ, το οποίο όμως ενδέχεται να ξεπεραστεί στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Ρίντιγκερ Σμιτ-Μπεκ, πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στα εκλογικά θέματα θεωρεί ότι η επιστολική ψήφος προσφέρει στους εκλογείς τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πότε και πώς θα ψηφίσουν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι για πολλούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα για εκείνους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που ζουν σε μεγάλες πόλεις, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μπορούν να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν.

Ελευθερία επιλογής

Στις σύγχρονες κοινωνίες οι άνθρωποι είναι πιο ευέλικτοι σε σχέση με το παρελθόν και μετακινούνται συχνότερα. Επιπλέον αρκετοί προτιμούν να έχουν τις Κυριακές τους ελεύθερες, ενώ άλλοι πάλι εργάζονται και δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. Πολλοί, δε, βρίσκονται ακόμη σε διακοπές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη αύξηση των επιστολικών ψήφων στις τελευταίες εκλογές οφείλεται και στην αλλαγή της νομοθεσίας το 2009. Έκτοτε δεν χρειάζεται ο ψηφοφόρος να αναφέρει κάποιον σοβαρό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος στην κάλπη. Έτσι η επιστολική ψήφος είναι πλέον θέμα επιλογής.

Φυσικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με κινητικά προβλήματα η επιλογή αυτή αποτελεί μόνη και ιδανική λύση.

Κάλπη vs. γραμματοκιβώτιο

Κατά πόσο όμως διαφέρουν οι ψηφοφόροι που επιλέγουν την επιστολική ψήφο από εκείνους που πηγαίνουν στην κάλπη; «Συνήθως εκείνοι που επιλέγουν την επιστολική ψήφο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ζουν στα αστικά κέντρα και έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο», αναφέρει ο κ. Σμιτ-Μπεκ συνοψίζοντας σχετική ανάλυση των εκλογών του 2013.

Επιπλέον είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που επιλέγουν την επιστολική ψήφο δεν ανήκουν στους αναποφάσιστους. «Εκείνοι που ψηφίζουν ταχυδρομικά έχουν αποφασίσει προ πολλού» διαπιστώνει ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας ότι «εκείνοι που αποφασίζουν νωρίς είναι συνήθως ψηφοφόροι που ψηφίζουν τα ίδια κόμματα».

Facebook Comments