Τις πάγιες θέσεις του κόμματός του σχετικά με το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας εξέφρασε πριν από λίγο ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι οι δύο κύριες συμμαχίες, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, πρέπει να συμβάλουν στο να συσταθεί κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, με την στήριξη και της συμμαχίας του Μάριο Μόντι και της Λέγκας», είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι «δέχεται» ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ή όποιον άλλο υποψήφιο προτείνει η συμμαχία της κεντροαριστεράς.

Σχετικά με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο μεγιστάνας του Τύπου και ηγέτης της ιταλικής δεξιάς είπε ότι «δεν υπήρξε ξεκάθαρη, δεσμευτική αναφορά στο θέμα αυτό, αλλά αν αποφασιστεί τελικώς (να υπάρξει) συγκυβέρνηση, ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί από όλα τα κόμματα, εκ των πραγμάτων».

Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ο Μπερλουσκόνι απάντησε: «χρειαζόμαστε την εμπειρία και τον επαγγελματισμό της πολιτικής».

Αναμένεται η αντίδραση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που έως σήμερα απορρίπτει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με την συμμετοχή της δεξιάς. Ο Μπερσάνι χθες βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σημεία ανυπέρβλητης διαφωνίας με την συντηρητική παράταξη.

Ο Πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις —είτε την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ή την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι— σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Facebook Comments