Το 2013 ήταν μια ακόμα χρονιά κατά την οποία οι μετοχές «έκλεψαν» την παράσταση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νομισματικές πολιτικές που ακολούθησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Δεδομένου ότι οι πολιτικές αυτές δεν έχουν αλλάξει και δεν αναμένεται να αλλάξουν ριζικά εντός του 2014, όλα δείχνουν ότι και το 2014 είναι πιθανό να προσφέρει νέες συγκινήσεις για όσους έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε μετοχές.

Παρόλα αυτά όμως, αν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί, αυτό δεν είναι η μεγάλη άνοδος του 2013, αλλά η μεγάλη άνοδος του τελυταίου μήνα. Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τη μεταβλητότητα το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι πρώτες πιέσεις, αν και ο Ιανουάριος είναι ένας καλός μήνας για τις αγορές.

Το λεγόμενο και «μοντέλο της Fed» αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβές στην πρόβλεψη της πορείας του S&P 500 τα τελευταία τρία χρόνια και αν η ακρίβεια αυτή συνεχιστεί και το 2014, τότε μια μέση εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα μιας νέας ανόδου περίπου 13%-15% για το 2014.

Σημαντικά θέματα που οι επενδυτές οφείλουν να προσέξουν για το 2014

Πρώτο θέμα είναι η ανάπτυξη, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το 2013, οι αναπτυγμένες οικονομίες ήταν αυτές που πήραν τα ηνία και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει και το 2014 αφού οι νομισματικές πολιτικές που ακολουθούνται ευνοούν την επιστροφή των κεφαλαίων στις αναπτυγμένες οικονομίες. Από την άλλη, πλέον γίνονται φανερά τα δομικά μακροοικονομικά προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών.
Κίνδυνος για τις αγορές: η άνοδος των αμερικανικών μετοχών ακόμα και μετά το tapering της Fed, δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης και άρα οι μετοχές ανεβαίνουν εξαιτίας της προσδοκίας για σταθερή ανάπτυξη και αύξηση της κερδοφορίας. Αν όμως, τα μακροοικονομικά στοιχεία του 2014, δεν καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας ή αν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, οι μετοχές θα βρεθούν κάτω από ισχυρές πιέσεις. Με πιο απλά λόγια, ο μεγάλος φόβος είναι ότι αυτή τη στιγμή, οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να περιμένουμε.

Δεύτερο θέμα είναι οι τάσεις του πληθωρισμού, οι οποίες παραμένουν αποπληθωριστικές και είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό, πλέον, κανονίζουν και την ακολουθούμενη από τις κεντρικές τράπεζες νομισματική πολιτική. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να είναι περισσότερο αισθητός στην Ευρωζώνη. Ήδη η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων από το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική δυναμική του πληθωρισμού. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο αποπληθωρισμός δεν θα ανακοπεί αν δεν υπάρξουν ισχυρότερα μέτρα. Και δεν θα ανακοπεί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης της κατανάλωσης και του ακριβού ευρώ.
Κίνδυνος για τις αγορές: Στην περίπτωση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει δυναμικά και αυτό θα ανεβάσει τις μετοχές ακόμα περισσότερο. Άλλωστε και η ίδια η άνοδος των μετοχών αποτελεί πληθωριστικό φαινόμενο. Αυτό που αναμένεται να δεχθεί πλήγμα από τον αποπληθωρισμό είναι το ευρώ.

Τρίτο θέμα είναι η πολιτική αστάθεια κυρίως στις χώρες των μνημονίων και στις αναδυόμενες οικονομίες. Όσον αφορά τις πρώτες, αναμένεται να υπάρχουν εντάσεις που θα οδηγούν σε μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή, αλλά αυτό που δείχνει καθησυχαστικό, είναι ότι πλέον δεν είναι στο χέρι καμιάς χώρας να δημιουργήσει πρόβλημα στην πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Όλοι ακολουθούν μια κεντρική στρατηγική και οι διαφωνίες είναι απλά για λόγους… διαφορετικότητας. Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, τα πράγματα αναμένεται να είναι περισσότερο ταραγμένα με τις σημαντικότερες εξ αυτών να αντιμετωπίζουν σημαντικές εκλογικές διαδικασίες τη φετινή χρονιά. Πιθανές αναταραχές θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ροές κεφαλαίων προς το αμερικανικό δολάριο

Facebook Comments