Τα 25 ευρώ ήταν, λέει, για να μην πηγαίνουν άσκοπα στα νοσοκομεία οι πολίτες! Λες και πάει κανείς να διασκεδάσει το απόγευμα στον Ευαγγελισμό ή να περάσει μια εύθυμη νύχτα στο Παίδων και στη Σωτηρία.

Ο πολίτης πάει στο νοσοκομείο γιατί ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ του κλείνει ραντεβού μετά από τρίμηνο για την ωτίτιδα και μετά από εξάμηνο για τα νεφρά. Όμως τον γιατρό ο πολίτης πρέπει να τον δει τη στιγμή που υποφέρει, κι όχι μετά από μήνες. Αυτό είναι το συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων που χρειαζόμαστε γιατρό, ο λόγος για τον οποίο πληρώνουμε ασφαλιστική κάλυψη. Πρωτοβάθμια φροντίδα λέγεται.

Μα ακόμη κι αν πληρώσει ο πολίτης να δει γιατρό με δικά του χρήματα, όταν τον χρειάζεται, η συνταγή και η βεβαίωσή του δεν μετράει για να πάρει μια κανονική αναρρωτική άδεια και να του καλύψει την αμοιβή του ο ΕΟΠΥΥ προς την επιχείρηση ή το Δημόσιο. Στα νοσοκομεία παραπέμπουν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όταν δεν έχουν ραντεβού. Και τα εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνεργοι επίσης εκεί καταλήγουν.

Τι να κάνουν λοιπόν οι πολίτες, πάνε στα νοσοκομεία τα οποία έχουν φρακάρει πάλι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλών γιατρών και νοσηλευτών.

Το πήραν πίσω λοιπόν το μέτρο. Τα 25 ευρώ έγιναν… καπνός!

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «το υπουργείο Υγείας είχε πει από την αρχή ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ. Συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ. Τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, θα χρεωθούν αυτόματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι από το μέτρο των 25 ευρώ το υπουργείο Υγείας ανέμενε 40.000.000 ευρώ έσοδα, ποσό που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την αύξηση στα τσιγάρα” (πηγή kathimerini.gr)

Έτσι λοιπόν, πάει στράφι και η αντικαπνιστική πολιτική λίγο-λίγο.

Πώς να επιβάλουν τον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους;

Αν σταματήσουμε να καπνίζουμε, θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και ίσως εξαφανιστεί και το “πρωτογενές πλεόνασμα”. Τα λεφτά από τους φόρους τα εισπράττουν τώρα, ενώ το τωρινό κάπνισμα είναι μελλοντική δαπάνη  για τον κλάδο υγείας. Άσε που ανακουφίζει μακάβρια και τον κλάδο της σύνταξης.

Μετά από αυτό προβλέπω να οργανώνονται και καπνιστικές εκστρατείες για τη σωτηρία της χώρας.

Καπνίστε γιατί χανόμαστε.

Facebook Comments