Στην τελική της φάση εισέρχεται από Δευτέρα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην χώρα μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα καταστήσει το τραπεζικό σύστημα ικανό να συμβάλει στο μεγάλο στοίχημα της εκκίνησης της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τους ζητά, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, να έχουν προχωρήσει στη σύγκληση των γενικών τους συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΤτΕ ζητεί επίσης από τις τράπεζες να εξειδικεύσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου τη στρατηγική τους για το πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή να δώσουν ένδειξη για το αν θα είναι ή όχι σε θέση να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, να οριστικοποιήσουν τους όρους των αυξήσεων καθώς και να καταθέσουν το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι τράπεζες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον όσες έχουν βάσιμες ελπίδες να συγκεντρώσουν το 10%. Όσες τράπεζες δεν συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα να περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία για τις σχετικές διαδικασίες «Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου είναι η πρόκληση στην οποία καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό», τονίζει σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Η Alpha Bank επικεντρώνεται στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, της οποίας η επιτυχία ενισχύεται με την εξαγορά της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τραπέζης. Για το 2013, σε επιχειρησιακό επίπεδο αναμένουμε την εξομάλυνση του κόστους χρηματοδοτήσεως και του ύψους των ληφθεισών προβλέψεων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας. Ενόψει της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, και με Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια που υπερβαίνουν τα Ευρώ 2 δισ., η Alpha Bank θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις τεθείσες προϋποθέσεις ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, με την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συμβάλλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τους καταθέτες, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και παράλληλα προχωρούμε από καλύτερη θέση για τους μετόχους μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Facebook Comments