Η χρηματιστηριακή χρονιά έκλεισε εντυπωσιακά κι έχει ξεκινήσει με ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 1.289 μονάδες, 127 μονάδες (11%) παραπάνω από το κλείσιμο του 2013.

Αντιγράφουμε μάλλον τις Η.Π.Α. οι οποίες θεωρούν τον Ιανουάριο έναν παραδοσιακά καλό μήνα, προσδίδοντας μάλιστα την χαρακτηριστική ονομασία “January Effect” σε αυτήν την εποχική προτίμηση των τιμών να κινούνται ανοδικά.

Η εξαιρετική αυτή επίδοση του ΧΑΑ έρχεται μετά από έναν Δεκέμβριο που χαρακτηρίστηκε από συσσώρευση σε σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει περισσότερο σε χρόνο παρά σε τιμή, και, το σημαντικότερο, μας έχει δώσει πλέον δύο κλεισίματα πάνω από την κρίσιμη ζώνη των 1.226-1.250 μονάδων που είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη ανάλυσή μας. Το κάτω όριο της οποίας (1226) ήταν και το ακριβές σημείο, από το οποίο είχε ξεκινήσει η αναμενόμενη, από τους αναγνώστες μας, πτωτική διόρθωση, που θα θυμάστε ότι χαρακτηρίσαμε με αυτοπεποίθηση έως και «επιθυμητή», στο βαθμό που θα έφτανε μέχρι το 1082, όπως ακριβώς και έκανε (1095).

Πριν όμως δούμε την τεχνική εικόνα της Ελληνικής αγοράς όπως πλέον διαμορφώνεται, ας ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις που επηρέασαν πιο πρόσφατα την πορεία της, αλλά και στις διεθνείς αγορές, ενώ δε θα παραλείψω να αναφερθώ αποσπασματικά και στην πολύ μεγάλη συμμετοχή των επενδυτών στο MONEY SHOW του Δεκεμβρίου, στο HILTON.

Σταθερά τα επιτόκια σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Χθες τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκιά τους στο 0,25% και 0,50% αντίστοιχα. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι μεν γεγονός, αλλά παραμένει εύθραυστη και με απαράδεκτα υψηλό αλλά σταθεροποιούμενο ποσοστό ανεργίας (12%) και απέκλεισε προς το παρόν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, μολονότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εξέπληξαν, καθώς ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου (0,8% έναντι 0,9% το Νοέμβριο, και κοντά στο χαμηλό 47 μηνών του 0,7% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο) και ανησυχούν αρκετούς επενδυτές.

Στο χρηματιστηριακό πεδίο, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής τις τελευταίες μέρες και διορθώνουν ελαφρά, μετά το ράλι που ακολούθησε την συνεδρίαση της FOMC στα μέσα Δεκεμβρίου, και την απόφασή της να περιορίσει κατά μόλις 10 δις δολάρια μηνιαίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη και να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της. Τα μάτια των αγορών είναι πλέον στραμμένα στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύονται σήμερα, ελπίζοντας ότι θα δώσουν σαφείς ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Fed σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα

Η περίοδος τον εορτών σπάνια συνοδεύεται από ιδιαίτερη επικαιρότητα. Έτσι στην πολιτική επικαιρότητα επικράτησε τις τελευταίες μέρες το ζήτημα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και η αντικατάστασή του τελικά από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, ο νέος γύρος αποκαλύψεων για μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, η εισαγγελική έρευνα με τα εντάλματα συλλήψεως για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και η απόδραση Ξηρού από τις φυλακές, ζητήματα που χωρίς να συνδέονται άμεσα με το χρηματιστήριο οπωσδήποτε δεν δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει και τυπικά την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Στις αμιγώς οικονομικές ειδήσεις θα πρέπει πρώτα να σημειώσουμε τις χθεσινές ανακοινώσεις για την νέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο, κατά 6,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013 (και 3,9% για το ενδεκάμηνο), ενώ η ανεργία σημείωσε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο και έφτασε το 27,8%. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η ανακοίνωση ότι τον Νοέμβριο παρουσίασαν μείωση κατά 22,6% και οι εξαγωγές (7,9% χωρίς τα πετρελαιοειδή), οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά.

Παρόλα αυτά, η αγορά δείχνει να περιμένει ένα καλύτερο 2014 και σ αυτό συνηγορούν οι αναβαθμίσεις τιμών-στόχων για μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στις οποίες έχουν προβεί διάφοροι Ελληνικοί και ξένοι οίκοι το τελευταίο διάστημα, και η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει έστω και περιορισμένα στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με πενταετές ομόλογο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα την Τετάρτη. Παράλληλα, αναμένεται η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το οποίο θα επιτρέψει την ταχύτερη και πιο ευέλικτη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Checkmate. Ταμείο σε 3 κινήσεις. 1015, 1226, 1082 .

Στο GreekTrader επιμένουμε να εκτιθέμαστε (δηλώνοντας την προδιάθεση μας για την πορεία της αγοράς και τα όρια της σύμφωνα με την Τεχνική Ανάλυση) και να μη χρησιμοποιούμε υποκειμενικές μεθόδους, όπως τα αντιφατικά χαοτικά κύματα Eliot Waves, ή τα Patterns (κανάλια, γραμμές τάσης κτλ), ειδικά όταν αυτά δεν συνοδεύονται από αντικειμενικές μεθόδους μέτρησης της πραγματικής δράσης. Θέλουμε ΕΝΑ νούμερο, όχι 10 που να μπερδεύουν την εικόνα και να εκμηδενίζουν την ουσία όποιας ανάλυσης. Θέλουμε ΕΝΑ σενάριο, και όχι 10 για να δικαιολογούμε εκ των υστέρων τα γεγονότα, επιλέγοντας, ως άλλη Πυθία, αυτό που μας βολεύει καλύτερα μετά.

Δεν θέλουμε να μας «αναλύσει» κάποιος με όμορφα λόγια, το ΤΙ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΗΔΗ στο πρόσφατο παρελθόν όπως κάνουν τα ELIOT WAVES. Είναι ανώφελο. Ούτε θέλουμε να προβλέψουμε το τι θα κάνει η αγορά στους διάφορους σχηματισμούς και σε πλάγιες γραμμές, γιατί αυτό ΔΕΝ γίνεται. Θέλουμε να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ έγκαιρα τι κάνει η αγορά, για να την ακολουθήσουμε.

Στο MONEY SHOW στο HILTON, προτείναμε λοιπόν στους επενδυτές που χάνονται από την πολύ πληροφόρηση και τις εκατοντάδες αναλύσεις «ειδικών» στο διαδίκτυο, όταν διαβάζουν μία οποιαδήποτε ανάλυση να την αξιολογούν σημειώνοντας σε ένα χαρτί όλες τις προτεινόμενες δράσεις και κάθε νούμερο ξεχωριστά, και πρώτα να διαπιστώνουν εάν αυτό που διαβάζουν είναι καθαρό και εφαρμόσιμο, αν δίνει σαφή προτίμηση σε 1 κατεύθυνση και 1-2 στρατηγικές εξόδου, ή αν είναι απλά ένα συνονθύλευμα θεωρίας (ή θεωριών) που καλύπτει όλα τα σενάρια, και τα πάνω και τα κάτω, και τελικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ακριβώς γιατί σκοπός της ανάλυσης αυτού του είδους, είναι, να μην καταλάβουν (την ανεπάρκεια της μεθόδου).

Προτιμότερες οι θεωρίες που κάνουν συνειδητά και λάθος αλλά τηρώντας το STOP LOSS, κερδίζουν περισσότερες φορές από όσες χάνουν, παρά θεωρίες που «δεν χάνουν ποτέ» γιατί αναθεωρούν το παρελθόν και το επανεξετάζουν από διαφορετικό σημείο αφετηρίας κάθε φορά και κατά το δοκούν. Ένα ζωγραφισμένο κανάλι (ή κάποιες γραμμές τάσης) σε ένα διάγραμμα, ή ΘΑ σπάσει ή ΔΕΝ ΘΑ σπάσει από την κίνηση της τιμής. Μα, αλήθεια χρειαζόμαστε αναλυτή για να μας το πει αυτό ?

Η πρόταση του GreekTrader είναι, αν δε μπορείτε να γίνετε έμπειρος αναλυτής (αξιολογητής) της αγοράς, γίνετε έμπειρος αναλυτής (αξιολογητής) των άλλων αναλυτών.

Τεχνική Εικόνα

Στο σημείο που είμαστε, τεχνικά, ακούγονται μόνο οι ιαχές των επενδυτών, που ζητάνε κι άλλη άνοδο, γιατί έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είναι αρκετή. Δε χρειάζεται καν να αναθεωρήσουμε τον επόμενο στόχο, ο οποίος έχει δοθεί σε προηγούμενο άρθρο και είναι το 1445. Χρειάζεται μόνο να δώσουμε το επόμενο σημείο σε περίπτωση διόρθωσης το οποίο μετά την ανοδική διάσπαση του 1226 και μάλιστα με κατοχύρωση και του εύρους υπερβολής του 2%, που ήταν στο 1250, ανέβηκε (trailing stop). Το νέο λοιπόν σημείο στήριξης είναι το 1165 και ανεβαίνει εκθετικά και με κλίση περίπου 48% αυτή τη στιγμή.

Εάν και εφόσον συμβεί κάποια υποχώρηση των τιμών, αυτό (1165) είναι το σημείο που θα κάνουμε μετρήσεις για να εντοπίσουμε αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Αν συνεχίσουμε ανοδικά μέχρι το 1445, προβλέπεται το σημείο στήριξης που βρίσκεται στο 1165 να έχει ανέβει κι αυτό με την πάροδο του χρόνου και μέχρι το 1305-1312 περίπου. Και εκεί (εάν φυσικά δούμε και με τις ευχές των ταύρων που εμφανίστηκαν, το πολυπόθητο 1445), ..εκεί στο 1305-1312, θα κριθεί στη συνέχεια οριστικά το αν η αγορά μας θα ξαναγυρίσει πτωτική σε MID-TERM (μεσοπρόθεσμα), μετά από τον Μάρτιο ή αν θα έχουμε ένα πολύ καυτό χρηματιστηριακό καλοκαίρι.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στις 7 επιμορφωτικές εκδηλώσεις μας στο διήμερο του MONEY SHOW στο HILTON. Το κλίμα ήταν εκπληκτικό αλλά και κρίνοντας από την μεγάλη ανταπόκριση, νοιώσαμε ότι φανήκαμε χρήσιμοι σε νέους και παλαιότερους επενδυτές που αποφάσισαν να ξορκίσουν την ΑΓΝΟΙΑ και την ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και να εισάγουν κανόνες (όπως η προστασία κεφαλαίου) στις επενδύσεις τους.

Όσοι δεν λαμβάνετε τα ενημερωτικά μας, εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ από την κεντρική σελίδα μας στο www.GreekTrader.gr .

 

Καλή χρονιά με υγεία και επιτυχίες.

Facebook Comments