“Κούρεμα” περίπου 60% για ποσά άνω των 100.000 θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου , επιβεβαίωσε η κεντρική τράπεζα της Μεγαλονήσου το Σάββατο, αυστηροποιώντας έτσι τους όρους διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Ήδη οι αρχικές ενδείξεις για κούρεμα 30-40% στους μεγάλους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Reuters ότι η τράπεζα θα προσέφερε στους καταθέτες μετοχές αξίας μόλις 37,5% των αποταμιεύσεων άνω των 100.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό αυτών των καταθέσεων ίσως να μην αποπληρωθεί ποτέ.

Η αυστηροποίηση των όρων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι με την διάσωση η Κύπρος παύει πλέον να αποτελεί φορολογικό παράδεισο offshore εταιριών, ενώ θα μπορούσε να επιταχύνει την οικονομική ύφεση στην Μεγαλόνησο και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το διάταγμα, τα περιουσιακά στοιχεία της Laiki θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Κύπρου. Στην Τράπεζα Κύπρου, το 22,5% περίπου των καταθέσεων άνω των 100.000 δεν θα φέρει επιτόκιο. Το υπόλοιπο 40% θα συνεχίζει να έχει επιτόκιο, αλλά αυτό δεν θα καταβληθεί αν η τράπεζα δεν έχει καλές επιδόσεις.

Όσοι έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να προστατεύονται στο πλαίσιο των εγγυημένων καταθέσεων της Κύπρου.

Facebook Comments