Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι – μετά την “φωτιά” που άναψε ο πρόεδρος του Eurogroup για τις καταθέσεις – και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ανέφερε πως αν πρόκειται για περίπτωση “εθνικής ανάγκης” δεν απαγορεύεται η φορολόγηση και των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ που θεωρούνται “εγγυημένες” από την ΕΕ.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πρέσβεων των “27” στη Μόσχα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την επίσκεψη του κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Ρωσία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε:

“Το γεγονός ότι πρόκειται περί καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν φορολογούνται. Παρ όλα αυτά, δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία γι αυτό. Με δεδομένο αυτό, από νομική άποψη είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ”.

Και πρόσθεσε: “Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση, είναι πολύ απλά έξω από την αναλογία. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εγγύηση καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να φορολογήσεις καταθέσεις λαμβάνοντας σαφώς υπόψη την αναλογικότητα των καταθέσεων, αλλά ειλικρινά το 6,75% ή ακόμη και το 9,9% σε περιπτώσεις ανάγκης, που η εναλλακτική είναι η χρεοκοπία, είναι νομιμοποιημένη απόφαση για ένα κράτος να επιβάλει έναν φόρο, ακριβώς για να προστατεύει τις καταθέσεις”.

Στην ίδια ενημέρωση ο κ. Μπαρόζο προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με το κυπριακό “πακέτο” λέγοντας ότι “με βάση την πρόταση της Κομισιόν, οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν αποδεχθεί ότι θα υπήρχαν μηδενικές επιπτώσεις στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ”.

“Ήταν η κυβέρνηση της Κύπρου που δεν το δέχθηκε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, γιατί στην Ευρώπη υπάρχει η αντίληψη ότι είναι πάντοτε τα λάθη των Βρυξελλών, και ότι εμείς επιβάλαμε φόρους στους φτωχούς Κύπριους πολίτες” αναφέρει.

 

“Συγγνώμη, αλλά ήταν η κυβέρνηση της Κύπρου που είπε ότι πρέπει συγχρόνως να επιβάλουμε φόρο και σε εκείνους τους λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ, ώστε να μην αυξηθεί η επιβάρυνση των άλλων καταθέσεων, γιατί όπως είπαν αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το επιχειρηματικό μοντέλο στον όποιο στηρίζεται η Κύπρος. Και εδώ έρχεται το θέμα της Ρωσίας, όπως γνωρίζετε η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία”, συμπληρώνει.

Facebook Comments