Η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ ξεκίνησε την χρονιά με απώλειες, χάνοντας ως τώρα 160 περίπου μονάδες. Αν ο Ιανουάριος κλείσει με απώλειες, αυτό θα αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι το 2014 θα είναι χρονιά χρηματιστηριακών αναταράξεων.

Αυτό συμβαδίζει με τις γενικότερες εκτιμήσεις μας οτι το 2014 θα διακρίνεται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα τιμών από ότι ο χρόνος που πέρασε. Μεταβλητότητα που οφείλεται στην αύξηση των αναμενόμενων κερδών αλλά και ενδεχόμενων απωλειών. Φαίνονται αντιφατικά αυτά τα δύο εκ πρώτης όψεως. Μπορούν όμως να συνυπάρχουν. Ας δούμε το γιατί.

Καταρχήν ο δρόμος των ευκαιριών δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μάλιστα ως τώρα επιβεβαιωθήκαμε απόλυτα σε όλες τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη της Αμερικανικης οικονομίας. Ολα δείχνουν ότι η Αμερικανικη οικονομία, η ουσιαστική ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, θα συνεχίσει να κινείται δυνατά, με ρυθμούς πάνω από 2%, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αναζωογονόντας την αγορά ακινήτων και την ζήτηση ηλεκτρικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αποφεύγοντας την εμπλοκή σε πολέμους επέτρεψε την υγιή, ισχυρή ανάκαμψη της Αμερικάνικης οικονομίας. Η τελευταία, αναμφισβητητη, ένδειξη είναι η ζήτηση για αυτοκίνητα αλλά και οι τιμές των σπιτιών, που βρίσκονται σε πολύ ζωηρή τροχιά ανάπτυξης.

Τα μεγέθη θα βελτιώνονται για περίπου ενα χρόνο, αλλά το μίγμα ενδείξεων δείχνει ότι δύσκολα η διαρκεια της ανάπτυξης θα ξεπεράσει τους 16 μήνες από τώρα, άρα θα δίναμε στην αγορά ‘το πολύ’ 12 με 13 μήνες εκρηκτικού ράλι. Αυτό όμως το ‘ράλι’, ακόμη και αν διαρκέσει 13 μήνες, δεν θα είναι συνεχές. Δεν θα μοιάζει με την ανοδο του 2013. Μάλλον θα μοιάζει με εκείνη του 1998.

Η υψηλή νευρικότητα της αγοράς, θα θυμίσει σε πολλά το 1998, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρξουν πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ‘ταχυτατα αναπτυσσόμενων’ οικονομιων που πήγαν καλά τα προηγούμενα χρόνια, όπως της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αφενός οι τομείς στους οποίους πηγαν καλά  (σχετιζόμενοι κυρίως με στρατηγικές πρώτες ύλες), δυσκολο να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, καθώς είναι σε φάση ΄ξεφουσκώματος’ τιμών.

Αφετέρου, η έξοδος της Αμερικής από την φάση ‘ποσοτικής χαλάρωσης’ που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, σηματοδοτεί το κλείσιμο της εποχής δωρεάν χρηματοδότησης των εταιριών από το Αμερικάνικο κράτος. Αυτο θα οδηγησει σε διαταρραξη ισοτιμιών κσι αυξηση επιτοκίων στις ξένες αγορές.

Εξελίξεις που θα πιθανότατα θα δημιουργησουν χαμένες χωρες το 2014, νευρικότητα στις αγορές και αφορμή για διορθώσεις τιμων της τάξης του 25%. Η αγορά , μετά την διόρθωση τυπου 25% θα συνεχίσει να ανεβαίνει, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και δίνοντας και ενα εξτρα 15%-25%, λογω αναπτυξης των επιχειρηματικών κερδών στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτο προσδιορίζει μια ‘ιδεατη’ σχεση επενδύσεων για κάποιους επενδυτές της ταξης του 70 -30, με το 30% σε ρευστότητα  τα 2/3 της οποίας θα επενδυθεί μετά την όποια πτώση,και το άλλο 70% σε μετοχές και άλλες επενδύσεις.

Το αρθρο ως τωρα αχολήθηκε με τις ξένες αγορες. Η Ελληνική αγορα, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που προαναφέραμε, και εφόσον επιβεβαιωθούν, εύκολα θα χάσει στο πρωτο εξάμηνο το 2014 πολλά από τα κέρδη της από τα ‘χαμηλά’ του 2013, κλείνοντας όμως, τελικά, τη νέα χρονιά με σταθεροποιητικές ή και ανοδικές τάσεις. Θα είναι δύσκολο να δούμε  συνεχή ανοδική τάση στην αγορά της Αθηνας, για λόγους που σχετιζονται με το πρόγραμμα λιτότητας και την πολιτική αστάθεια.


(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments