Βουτιά άνω του 3% στον χρυσό μετά το ράλι – Κατοχύρωση κερδών και βλέμμα στη Fed

5 λεπτά ανάγνωση
30 Ιανουαρίου 2026

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε εκτεταμένη κατοχύρωση κερδών.

Μετά και το εντυπωσιακό ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, το οποίο οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο στα ισχυρότερα μηνιαία κέρδη από το 1980.

Το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από την αναμονή των ανακοινώσεων για τον επόμενο πρόεδρο της Federal Reserve, γεγονός που εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο χρυσός spot υποχωρεί κατά 3% στα 5.232,57 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα στη συνεδρίαση οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%, σηματοδοτώντας μία από τις πιο έντονες διορθώσεις των τελευταίων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Πέμπτη το πολύτιμο μέταλλο είχε αγγίξει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 5.594,82 δολάρια, ενισχυμένο από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Η σημερινή διόρθωση θεωρείται από αναλυτές σε μεγάλο βαθμό τεχνική, καθώς αρκετά επενδυτικά χαρτοφυλάκια επιλέγουν να «κλειδώσουν» κέρδη μετά από μια παρατεταμένη ανοδική πορεία. Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ οδηγεί σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις, ειδικά στα πολύτιμα μέταλλα που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στις εξελίξεις γύρω από τη Fed, καθώς η επιλογή της νέας ηγεσίας ενδέχεται να επηρεάσει τις προσδοκίες για τα επιτόκια και τη ρευστότητα. Οποιαδήποτε ένδειξη για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις στον χρυσό βραχυπρόθεσμα.

Παρά τη σημερινή πτώση, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρυσού παραμένει ισχυρή, με τη μεταβλητότητα να θεωρείται φυσιολογική μετά από ένα τόσο έντονο ανοδικό κύκλο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ν. Πλακιάς: «Δε φοβάμαι να πω την αλήθεια – Τί σχέση έχει η πολιτικοποίηση με τα τρία παιδιά μου;»

Ο Νίκος Πλακιάς υπερασπίζεται με καθαρό λόγο τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι

Α. Πορτοσάλτε: «Δεν πρέπει να κάνει πρόωρες εκλογές ο Πρωθυπουργός… αλλιώς είναι παγαπόντης»

Ο Άρης Πορτοσάλτε τάσσεται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η χώρα

ΔΕΗ: Συγκράτηση της ανόδου στα πράσινα τιμολόγια – Καμία αλλαγή στα μπλε

Σε απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος της επιβάρυνσης που θα προέκυπτε για τους