Citi: Απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο QE – Απομακρύνεται το Grexit

4 λεπτά ανάγνωση
23 Φεβρουαρίου 2017

«Στοπ» στις προσδοκίες για είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βάζει η Citi στο World Outlook του Φεβρουαρίου που αναφέρεται και στην ελληνική οικονομία.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αποκλείει τη χρεοκοπία, αν κι εκτιμά ότι η αβεβαιότητα παραμένει, ενώ πιστεύει ότι πρόωρες εκλογές δεν προβλέπεται να γίνουν.

Όπως τονίζει η Citi, η ψυχολογία παραμένει υποτονική, πιθανότατα αντανακλώντας τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, ενώ προσθέτει ότι η αβεβαιότητα γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να την αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο εάν το σημερινό αδιέξοδο διαρκέσει πολύ ακόμη.

Για το QE, η Citi εκτιμά ότι είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν πιστεύει πως το σημερινό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε μια ελληνική χρεοκοπία.

Αν και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μπορεί να αυξηθεί, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο παραμένει απίθανο κατά την άποψη της Citi. Πάντως ακόμα και αν “στηθούν” οι κάλπες, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία αποτελέσματα, όπως το Grexit.

Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ επισημαίνοντας ότι το ασθενέστερο από το αναμενόμενο δ΄τρίμηνο του 2016 θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η Citi εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή στο 1,1% το 2017 από 2,7% που προβλέπεται και στο 1% το 2018 από το 3,1% που προβλέπεται.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ προς ΗΠΑ: Προειδοποίηση για δασμούς και περικοπές – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν δασμούς και δημοσιονομικές περικοπές.

Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ελλάδα θα σωθεί με ένταξη μεταναστών»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η δημογραφική και αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας

Τελειώνει το εντυπωσιακό story των spreads των ομολόγων του Νότου;

Οι διαφορές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου της