Citi: Όσο δεν “κλείνει” η αξιολόγηση οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να κάνουν… φτερά

3 λεπτά ανάγνωση
17 Φεβρουαρίου 2017

Οι ελληνικές τράπεζες είδαν 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεων να κάνουν… φτερά ατά τις πρώτες 45 ημέρες του έτους, ενώ 0,5 δισ. ευρώ επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων έγιναν “κόκκινα” κατά την ίδια περίοδο, αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Citigroup, κάτι που όπως σχολίασε συμβαίνει λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Αυτές οι κινήσεις, όπως τονίζει η Citi, αποδίδονται στην αβεβαιότητα της αγοράς που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και η επιστροφή της απειλής του Grexit.

Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία,  οι εκροές 2,5 δισ. ευρώ των καταθέσεων τον Ιανουάριο (μετά από μια παρόμοια αύξηση τον Δεκέμβριο του 2016) δεν θα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή της τάσης σε σχέση με την αρκετά σταθερή καταθετική βάση τα τελευταία 1½ χρόνια. Και η ύπαρξη των capital controls θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο  μεγάλων εκροές.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αν η πίεση των καταθέσεων επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, αυτό θα αυξήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στα αιτήματα των πιστωτών και να καταλήξει σε συμφωνία για την αξιολόγηση.

Ελευθερία Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Πειραιώς

Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώθηκαν από μέσα ΜΜΕ σχετικά με την επιβολή

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

ΔΕΗ: Νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση βιωσιμότητας από την S&P Global

Σημαντική νέα βελτίωση κατέγραψε ο Όμιλος ΔΕΗ στην παγκόσμια αξιολόγηση εταιρικής βιωσιμότητας