ΔΝΤ: Αναγκαία η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη από την Ευρωζώνη το 2021-2022

3 λεπτά ανάγνωση
14 Απριλίου 2021

H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη.

«Μία τέτοια επιπλέον στήριξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ τη διετία 2021-22 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% στο τέλος του 2022 και να μειώσει περισσότερο από το μισό τις μεσοπρόθεσμες απώλειες λόγω του ισχυρού αντίκτυπου στην πλευρά της προσφοράς», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρότερες παράπλευρες συνέπειες από την πρόσθετη νομισματική στήριξη. Θα οδηγούσε, επίσης, τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο σε πολλές χώρες και θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του περιθωρίου της νομισματικής πολιτικής».

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η επιπλέον δημοσιονομική ώθηση θα μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρότερη προσαρμογή μόλις μειωθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στα προκαταρκτικά στοιχεία υπολογίστηκε από την
Ειδησεις ελληνικου χρηματιστηριου

ΤτΕ: Στο 2,9% ο πληθωρισμός το 2025 – Γιατί η Ελλάδα κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδει τη διατήρηση του υψηλότερου πληθωρισμού στην Ελλάδα,

Η «ωρολογιακή βόμβα» του αμερικανικού χρέους

Σε τροχιά έντονης διόγκωσης βρίσκεται το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.