ΔΝΤ: Απαιτείται συντονισμένη δημοσιονομική αντίδραση στον κορωνοϊό

5 λεπτά ανάγνωση
9 Μαρτίου 2020

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση» για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού, τόνισε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καλώντας τες να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, η Γκίτα Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας βοήθεια καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Yπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας προκειμένου να διατηρηθεί «ανέπαφο το δίκτυο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των δανειστών και των δανειοληπτών, των προμηθευτών και των τελικών χρηστών προκειμένου να ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις υπάρξει ύφεση της επιδημίας».

Η Γκόπινατ υπογραμμίζει ότι το διακύβευμα είναι «να αποφευχθεί μια προσωρινή κρίση να πλήξει με μόνιμο τρόπο ανθρώπους και επιχειρήσεις μέσω απώλειας θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών».

Το ανθρώπινο κόστος του κοροναϊού αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «ήδη εμφανής» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατηρεί ότι, εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτή τη φορά πιο σημαντική».

Η Γκίτα Γκόπινατ σημειώνει επίσης ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας μέσω της επιβολής καραντίνας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Γραφείο Προϋπολογισμού: Νέος δημοσιονομικός χώρος €750 εκατ. το 2026

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εντοπίζει για το 2026 πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο

Κ. Τσουκαλάς: «Καλούμε τον κόσμο να συμπαραταχθεί μαζί μας για να έρθει η προοδευτική αλλαγή και να φύγει η Δεξιά»

«Έχουμε πάρει σαφή θέση για κάθε αίτημα που έχουν υποβάλει οι αγρότες»,