ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

4 λεπτά ανάγνωση
13 Ιανουαρίου 2023

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση τη χρονιά αυτή και να επιτύχουν “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας τους.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όπως είπε η ίδια, καταγράφεται μία υγιής στροφή μακριά από τις υπερβολικές αγορές προϊόντων, οι οποίες είχαν πιέσει τις τιμές, ενώ επιστρέφει η ζήτηση υπηρεσιών και υπάρχουν περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Οι εξελίξεις αυτές “παρέχουν επαρκή επιχειρηματολογία για προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την οικονομική ύφεση”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το 2023. “Πράγματι, θα μπορούσα να πω ότι σε τεχνικούς όρους (οι ΗΠΑ) βρίσκονται ήδη σε ύφεση, αλλά θα είναι μία πολύ ήπια ύφεση”.

Όπως σημείωσε, ο καθορισμός περιόδων οικονομικής ύφεσης αποτελεί συχνά το αντικείμενο έντονης συζήτησης, αλλά η ίδια δήλωσε πως τείνει προς ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης για τις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ εκτίμησε τον Οκτώβριο την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2023 στο 1%, ενώ την εκτίμηση αυτή θα επικαιροποιήσει αυτό το μήνα. Η Παγκόσμια Τραπεζα εκτίμησε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα καταγραφεί στο 0,5% για το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν: Τί αλλάζει σε πετρέλαιο, χρηματιστήρια και επιτόκια – Το νέο σκηνικό στις αγορές

Ραγδαία μεταστροφή καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ

Εκεχειρία δυο εβδομάδων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Ανοίγει πλήρως το Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν δηλώνει προσωρινό άνοιγμα του Ορμούζ, ζητώντας παύση βομβαρδισμών από ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Βουτιά 18% στο WTI μετά την εκεχειρία Ιράν – ΗΠΑ

Ισχυρή διόρθωση καταγράφει η αγορά πετρελαίου.