ΕΚΤ: Επανέλεγχος της χρηματοδότησης μέσω ELA εντός της εβδομάδας

4 λεπτά ανάγνωση
9 Μαρτίου 2015

Μέσα στην εβδομάδα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ.

Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα αντί του δεκαπενθημέρου αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Αμετάβλητα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή

ΕΚΤ: Ο επίμονος πληθωρισμός στις υπηρεσίες φρενάρει τις μειώσεις επιτοκίων

Στο επίκεντρο των αγορών και της οικονομικής συζήτησης βρίσκεται πλέον η νομισματική

ΕΚΤ: Κλείδωμα επιτοκίων στο 2% με ορίζοντα το 2027

Σε φάση στρατηγικής αναμονής εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στη σημερινή