ΕΚΤ: Στάση αναμονής το καλοκαίρι – Αποφάσεις για νέα μείωση επιτοκίων το φθινόπωρο

6 λεπτά ανάγνωση
15 Ιουνίου 2025

Το φθινόπωρο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής τους.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η στάση αναμονής που υιοθετεί πλέον η Κεντρική Τράπεζα, μετά από τις διαδοχικές μειώσεις που έχουν ήδη φέρει τα επιτόκια στο 2%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 1,9%.

Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν τη στρατηγική αυτή της Φρανκφούρτης, υπενθυμίζοντας ότι κύριος στόχος της ΕΚΤ ήταν η επίτευξη του «ουδέτερου» επιτοκίου στο 2%, το οποίο θεωρείται συμβατό με τον σταθερό πληθωρισμό.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις φθινοπωρινές αποφάσεις είναι πολλοί. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ και συγκεκριμένα οι αναμενόμενοι δασμοί που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η ΕΚΤ θα περιμένει να δει το ύψος και το εύρος των δασμών που θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ώστε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία ανάπτυξης της ευρωζώνης, που εμφάνισαν ρυθμό 0,6% για το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη, σε ένα περιβάλλον οικονομικών και γεωπολιτικών εντάσεων. Μία επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά, ωθώντας την ΕΚΤ σε νέο κύκλο μειώσεων.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο (1,9% από 2,2% τον Απρίλιο) επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο σταθεροποίησης. Οι προβλέψεις δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Η μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη σχετίζεται με τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ και το έλλειμμα του 6,5% του ΑΕΠ. Αν οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης ενταθούν, τότε η ΕΚΤ θα χρειαστεί να συνεκτιμήσει και αυτόν τον παράγοντα το φθινόπωρο, στη χάραξη της νέας νομισματικής πολιτικής της.

   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρή κερδοφορία για την Πειραιώς το 2025 με €1,07 δισ. και γενναία διανομή

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε το 2025 καθαρά κέρδη €1,07 δισ., επιτυγχάνοντας απόδοση

Δυναμικό δ’ τρίμηνο για τον ΟΤΕ – Ενισχυμένα έσοδα και λειτουργική κερδοφορία

Κατά 8.7% αυξήθηκαν τα έσοδα του ΟΤΕ στο δ’ τρίμηνο και κατά

ΔΝΤ προς ΗΠΑ: Προειδοποίηση για δασμούς και περικοπές – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν δασμούς και δημοσιονομικές περικοπές.