Εκταμίευση της δόσης με κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων

5 λεπτά ανάγνωση
6 Ιουνίου 2016

Tηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Στόχος είναι η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ να εισέλθει στην τελική φάση. Η συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα γίνει στη βάση εισήγησης των θεσμών καθώς και έκθεσης της Κομισιόν.

Πάντως, όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης, μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν διευθετηθεί όλα τα θέματα, ωστόσο τα ανοικτά ζητήματα αν και χαρακτηρίζονταν ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και αυτά. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σήμερα, τότε θα έχουμε συμφωνία την Πέμπτη 9 Ιουνίου, όπου προβλέπεται τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι.

Ορόσημο η 20η Ιουνίου

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη μέλη ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε κοινοβούλια της ευρωζώνης προς επικύρωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο ΔΣ την εκταμίευση της δόσης. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουνίου.

Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρεχεται στα 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν τώρα και προορίζονται για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

JP Morgan: Το 2026 η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις Ανεπτυγμένες Αγορές – Οι ροές, τα ρίσκα και οι “εκλεκτές” μετοχές

Η JP Morgan βλέπει το 2026 ως έτος αναβάθμισης της Ελλάδας σε

«Το 2027 η Ελλάδα ψηλά χωρίς 17ωρη διαπραγμάτευση, που καταλήγει σε έρπη»

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να πάει την Ελλάδα, ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.