Εντυπωσιακό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, sell-off στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

7 λεπτά ανάγνωση
29 Ιουνίου 2017

Σημαντικό ράλι σημειώνουν τα ελληνικά ομόλγα, την στιγμή που η νευρικότητα και το sell-off κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Η πιθανή δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται πως αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι τρέπονται σε φυγή από τους κρατικούς τίτλους της υπόλοιπης περιοχής και κυρίως του γερμανικού, φοβούμενοι το τέλος των έκτακτων μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ.

Αν και πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι αγορές παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του Ντράγκι, ενώ και ο οι επενδυτές να συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει τo πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι το tapering είναι αναπόφευκτο. Αυτό έχει στείλει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σε υψηλά 5 εβδομάδων.

Το κλίμα απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, από την άλλη μεριά, δεν είναι καθόλου νευρικό. Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν στο QE οπότε η επίδραση των τελευταίων εξελίξεων στις αποδόσεις τους είναι ουσιαστικά μηδενικό, αν και η άνοδος των αποδόσεων γενικότερα στην περιοχή της ευρωζώνης αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα παρασύρει ανοδικά και τις ελληνικές.

Το θέμα που απασχολεί τους επενδυτές αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά την Ελλάδα, είναι πρώτον ότι ο παράγοντας “ρίσκο” έχει αφαιρεθεί από το τοπίο αυτή τη στιγμή αφού η εκταμίευση της δόσης εκμηδενίζει τον κίνδυνο default, ενώ – δεύτερον –  τα όλο και πιο έντονα σενάρια, τα οποία έχουν και την στήριξη των δανειστών (βλ. Ρέγκλινγκ) για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα,  στρώνουν ένα θειικό έδαφος γύρω από τους ελληνικού τίτλους.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του Bloomberg, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τα ομόλογά της, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της είναι οι χαμηλότερες από πριν από την κρίση, παρά το ότι το χρέος παραμένει σε junk.  

Έτσι, τα 2ετή ελληνικά ομόλογα σημειώνουν νέο ράλι σήμερα με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,120% με πτώση της τάξης του 3,5% από χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Βελτίωση σημειώνεται και στα 10ετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοσή τους να αγγίζει το 5,442%  με πτώση 1,18%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

«Υποβάθμιση» ή νέο φωτεινό κεφάλαιο η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών στον κόσμο με τα κεφάλαια που είναι

Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον MSCI

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από