Επιτυχής η έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Κύπρο

4 λεπτά ανάγνωση
25 Απριλίου 2019

Μεγάλο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην έκδοση του πρώτου 30ετούς ομολόγου που πραγματοποίησε χθες η Κύπρος, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 5,9 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση ζητούσε μόνο 750 εκατ. ευρώ. Η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ποτέ στην ιστορία της ομόλογο τόσο μεγάλης διάρκειας.

Έλαβε δε αυτήν την πρωτοβουλία μόλις μία τριετία αφότου ολοκλήρωσε ένα επίπονο δανειοδοτικό πρόγραμμα υπό την αυστηρή εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Βρυξελλών. Επιπλέον, η Κύπρος προχώρησε χθες στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ. Ετσι οι συνολικές προσφορές στη διπλή δημοπρασία ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο του 5ετούς να διαμορφώνεται στο 0,65% και του 30ετούς στο 2,86%.

Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά σχεδόν έξι μονάδες βάσης στο 1,31% και αυτές του 15ετούς μειώθηκαν στο 2,18% με πτώση της τάξεως των οκτώ μ.β. Το 1,25 δισ. ευρώ που άντλησε χθες η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έλαβε από τη Ρωσία το 2011, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Σήμερα εκκρεμεί 1,57 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχε δανείσει η Μόσχα στην Κύπρο. Τότε, όμως, απεδείχθη πως το δάνειο της Ρωσίας δεν επαρκούσε για να εξέλθει η Κύπρος από μια βαθιά τραπεζική και δημοσιονομική κρίση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

«Υποβάθμιση» ή νέο φωτεινό κεφάλαιο η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών στον κόσμο με τα κεφάλαια που είναι

Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον MSCI

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από