ESM: Το 2018 θα φανεί αν χρειάζεται ένα πιθανό δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος

4 λεπτά ανάγνωση
15 Ιουνίου 2017

Ο ESM στην ετήσια έκθεσή του προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και τονίζει για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μία περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του μνημονίου.

Για τις παρεμβάσεις στο χρέος αναφέρεται ότι το Eurogroup “μπορεί να εξετάσει το 2018 ένα πιθανό δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος που θα περιλαμβάνει την χρονική μετακύλιση των δανείων του EFSF εφόσον το πρόγραμμα του ESM ολοκληρωθεί εγκαίρως και οι κίνδυνοι στην βιωσιμότητα του χρέους στο τέλος του προγράμματος απαιτούν τέτοια πρόσθετα μέτρα”

Αναφέρει όμως και ότι η Ελλάδα “μπορεί να σταθεί μόνη της όσο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της”.

Πάντως, ο ESM επιμένει ότι η οικονομία δέχθηκε πιέσεις στο τέλος του 2016 και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. “Η ελληνική κυβέρνηση π[ρέπει να ασκήσει πιέσεις για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν μία επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, μία επιστροφή στις αγορές και μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”.
 
Παράθυρο για επιστροφή στις αγορές πριν το 2018
 
Ο ESM επίσης υπολογίζει σε 54,3 δισ. ευρώ το αδιάθετο υπόλοιπο του τρίτου δανείου του ESM και αναφέρει ότι μπορεί το ποσό αυτό να είναι τελικά πιο μικρό αν μετάσχει το ΔΝΤ ή αν “η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν πίσω στις αγορές πριν το 2018”.

 

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

Γιατί η Ελλάδα «κλείνει» πρόωρα μνημονιακό χρέος €7 δισ. εν μέσω αβεβαιότητας

Σε περίοδο έντονης γεωπολιτικής πίεσης και μεταβλητότητας, η Ελλάδα προχωρά σε μια

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης με φόντο την ενεργειακή απειλή

Σε κρίσιμη καμπή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια, ο Κυριάκος