«Έτοιμη να αντιδράσει η Fed σε ενδεχόμενο Grexit» δήλωσε στέλεχός της

4 λεπτά ανάγνωση

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των αγορών και τη ρευστότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε απόψε ένα στέλεχός της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πώς θα αντιδρούσε η Fed στην περίπτωση που καταγραφόταν κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας Τσαρλς Πλόσερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς, επισήμανε πάντως ότι ένα υποθετικό σενάριο είναι να υπάρξει μια «τεράστια πλημμύρα ρευστότητας», διότι οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν την Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι είναι επωφελές για να διαφυλάξουμε την λειτουργία και τη ρευστότητα των αγορών», επισήμανε ο Πλόσερ, ο οποίος αποχωρεί από τη Fed την 1η Μαρτίου. «Επειδή δεν είναι διόλου προφανές τι θα σήμανε ή δεν θα σήμαινε η έξοδος της Ελλάδας για αυτές τις δύο διαστάσεις, νομίζω ότι είναι δύσκολο να πω» τι ακριβώς θα αποφασιζόταν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πλόσερ υπενθύμισε ακόμη πως η Fed διαθέτει «άφθονα διαθέσιμα εργαλεία» για την αντιμετώπιση κάθε τέτοιου ενδεχομένου• εξάλλου είχε ξεκαθαρίσει ότι προετοιμάζεται για τέτοιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009, όταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ είχε προχωρήσει στη λήψη αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Ο χρυσός σπάει κάθε όριο: Πάνω από τα $5.000 εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας

Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε η παγκόσμια αγορά χρυσού, καθώς η τιμή του

Χρυσός σε ιστορικό ράλι προς τα $5.000: γεωπολιτικός φόβος, Fed υπό πίεση και φυγή από το δολάριο

Ράλι ιστορικών διαστάσεων καταγράφει ο χρυσός, πλησιάζοντας για πρώτη φορά το όριο

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο