Ευρωζώνη: Στο 1,2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το γ’ τρίμηνο

2 λεπτά ανάγνωση
11 Ιανουαρίου 2024

Πλεόνασμα 175 δισ. ευρώ κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του 2023 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης ή 1,2% του ΑΕΠ της ζώνης από έλλειμμα 19 δισ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της μετάβασης από έλλειμμα 54 δισ. ευρώ σε πλεόνασμα 178 δισ. ευρώ στα αγαθά και σε μικρότερο βαθμό από το μικρότερο έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων στα 155 δισ. ευρώ από 170 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, μειώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων στα 20 δισ. ευρώ από 58 δισ. ευρώ, αλλά και στις υπηρεσίες στα 132 δισ. δολ. από 147 δισ. δολ.

Τα μεγαλύτερα πλεονάσματα καταγράφονται με Ηνωμένο Βασίλειο (€170 δισ. από €154 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα) και Ελβετία (€71 δισ. από €59 δισ.). Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφονται με Κίνα (€134 δισ. από €151 δισ.) και με ΗΠΑ (€15 δισ. από πλεόνασμα €7 δισ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Ευρωζώνη: Σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης εν μέσω ενεργειακής αβεβαιότητας

Ανησυχία προκαλούν τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Jefferies: Πειραιώς, Eurobank και Εθνική στις πιο ωφελημένες της Ευρώπης

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι νέες πληθωριστικές πιέσεις αλλάζουν τις