FAZ: Η μεγάλη αγάπη της UniCredit προς την Alpha Bank

4 λεπτά ανάγνωση
20 Μαρτίου 2026

Στο πλαίσιο των συνομιλιών με τη διοίκηση της Commerzbank ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, «αναφέρει ως πρότυπο την ελληνική Alpha Bank, στην οποία η UniCredit κατέχει περίπου 30%.

[…] Η Alpha Bank και η Commerzbank δύσκολα συγκρίνονται μεταξύ τους. Η μία ανήκει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της μικρής Ελλάδας και αποτιμάται σήμερα από τους επενδυτές στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ – ούτε το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής αξίας της Commerzbank. Και όμως ο Ορσέλ αναφέρει τις δύο τράπεζες μαζί, γιατί θα ήθελε ιδανικά να γίνει δεκτός στη Γερμανία τόσο ανοιχτά όσο στην Ελλάδα». Δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν «για χρόνια γονατισμένη οικονομικά και αντιμετωπιζόταν σαν παρίας, η συνεργασία με την UniCredit εκλαμβάνεται ως παράσημο».

Κάπου εδώ «σταματούν οι παραλληλισμοί με τη Γερμανία και την Commerzbank. Επειδή οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι εντελώς διαφορετικοί, δεν θέλουν και οι Ιταλοί να προβαίνουν σε πολύ θορυβώδεις συγκρίσεις μεταξύ των τραπεζών – από φόβο μήπως αποξενώσουν την Commerzbank. Μακροπρόθεσμα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα σε ποιο μοντέλο θα καταλήξει η κατάσταση μεταξύ UniCredit και Commerzbank, εφόσον αλλάξει το status quo: θα διαμορφωθεί μία συνεργασία χωρίς άσκηση ελέγχου, όπως στο μοντέλο με την Alpha Bank, ή θα επιλεγεί η πλήρης ενσωμάτωση;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ορσέλ θα προτιμούσε τη δεύτερη εκδοχή, […] εξαιτίας όμως της αντίστασης της Commerzbank και της γερμανικής κυβέρνησης θέλει να προχωρήσει σταδιακά. Γι’ αυτό και επιλέγει να αναφερθεί και στο ελληνικό μοντέλο».

 

Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και απόφοιτος νομικής.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο μέτρων για την ενέργεια επεξεργάζεται η Ε.Ε. – Στόχος η συγκράτηση των τιμών

Σε αναζήτηση άμεσων λύσεων για την αντιμετώπιση του νέου ενεργειακού σοκ βρίσκεται

Τρεις ιστορίες από funds

Η ανεξέλεγκτη δράση των funds έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Πειραιώς

Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώθηκαν από μέσα ΜΜΕ σχετικά με την επιβολή