FT: «Η Ελλάδα συσσωρεύει πλεόνασμα κρατώντας το πόδι στο φρένο των επενδύσεων»

4 λεπτά ανάγνωση
8 Ιανουαρίου 2019

Στο ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που οικοδομήθηκε εν μέρει χάρη σε περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Δαπανών, εστιάζει ανταπόκριση των «Financial Times».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους το πλεόνασμα έφτασε τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους.

Συνάμα όμως οι δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας μειώνονται, με το δημοσίευμα να έχει χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Ελλάδα συσσωρεύει το πλεόνασμα κρατώντας το πόδι στο φρένο των επενδύσεων».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τον Δεκέμβριο παραδέχτηκε σε επαφές με αμερικανούς επενδυτές πως η υπέρβαση των στόχων κάθε χρόνο «δεν είναι η καλύτερη στρατηγική». «Αυτό θα είχε [αρνητικές] επιπτώσεις για την οικονομία».

Οι FT στέκονται στην υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα πως μεγάλο μέρος του πλεονάσματος θα διοχετευτεί σε εφάπαξ βοηθήματα προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σημειώνει όμως πως οι πληρωμές αποσκοπούν επίσης στο να κερδίσουν την στήριξη απογοητευμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει εκλογών.

Παραθέτει επίσης αναλύσεις οικονομολόγων πως αυτές οι πρακτικές δεν ενισχύουν την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων δαπανάται για την αγορά εισαγόμενου πετρελαίου.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

MSCI: Τί σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Η αναβάθμιση από τον MSCI σε ανεπτυγμένες αγορές προσελκύει επενδύσεις και βελτιώνει

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη

Morgan Stanley: Overweight στην Ελλάδα – Γιατί προτείνει τράπεζες μετά την αναβάθμιση του MSCI

Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση overweight για την Ελλάδα.