FT: Πλησιάζουν οι έλεγχοι κεφαλαίων

6 λεπτά ανάγνωση
14 Ιουνίου 2015

Αύξηση του κουρέματος στα ελληνικά ενέχυρα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη θα μπορούσε να σημάνει η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να εξεταστεί από το ΔΣ της Ευρωτράπεζας ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης προς την Αθήνα, και θα προκαλούσε περαιτέρω πίεση στις ελληνικές τράπεζες που έχουν ήδη περιορισμένη ρευστότητα.

“Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές για να αποφύγει τους έλεγχους κεφαλαίων” προειδοποιούν στο μεταξύ οι Financial Times σε άρθρο τους, με τη βρετανική εφημερίδα να σημειώνει πως, με την χώρα να ξεμένει από χρήματα και τους νευρικούς καταθέτες να βγάζουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για έκτακτα μέτρα όπως έλεγχοι της κίνησης κεφαλαίων είναι εκτεταμένη και οι αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι σύντομα θα αναγκαστεί να τα εφαρμόσει.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει λόγω της μη αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου, επισημαίνει το άρθρο και προσθέτει ότι η Ελλάδα τότε θα μπορούσε να αναγκαστεί να επαναλάβει αυτό που έκαναν Κύπρος και Αργεντινή, οι οποίες επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την “αιμορραγία ρευστού” στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση.

Ωστόσο, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα είναι απλή υπόθεση, μια και τα μέτρα αυτά δεν εγκρίνονται από τις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες έχουν εξιδανικεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. “Η κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα, όπως ο περιορισμός των αναλήψεων μετρητών από τους πολίτες, γεγονός που αφήσει έκθετη την Αθήνα στον θυμό των πολιτών” σημειώνεται.

Δραματική έκκληση για συμφωνία άμεσα με την Ευρώπη απηύθυναν στο μεταξύ στην κυβέρνηση 13 κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε παρέμβασή τους στην Καθημερινή της Κυριακής.

“Φτάσαμε στο τέλος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα και με τεράστια αβεβαιότητα. Εάν δεν γίνει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ” προειδοποιούν.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Στουρνάρας: «Πιθανότερη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά η αύξηση τους»

H επόμενη κίνηση της ΕΚΤ είναι πιθανότερο να είναι μείωση παρά αύξηση

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η «κρυφή» διασύνδεση τραπεζών και funds

Ηχηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές στέλνει η

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Αμετάβλητα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή