Goldman Sachs: To sell-off στον χρυσό αναμένεται να συνεχιστεί

6 λεπτά ανάγνωση
26 Απριλίου 2017

To sell-off στον χρυσό αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο χρυσός έχει δει σημαντικές ρευστοποιήσεις πάνω από 12 δολάρια η ουγγιά και βρέθηκε στα 1276 δολάρια, παράλληλα με την πτώση στα γαλλικά spreads καθώς και την μείωση της μεταβλητότητας (δείκτης VIX).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, το πολύτιμο μέταλλο θα βρεθεί υπό σημαντική πίεση το επόμενο τρίμηνο και θα διαμορφωθεί στα 1200 δολάρια η ουγγιά.

Οι bearish καταλύτες για το διάστημα των επόμενων τριών μηνών, περιλαμβάνουν το repricing στην αγορά από της αυξήσεις επιτοκίων των ΗΠΑ και τη μείωση του QE λόγω των αυξημένων προσδοκιών γύρω από την φορολογική μεταρρύθμιση του Trump και την περαιτέρω σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας

Οι κινεζικές αγορές ήταν καθοριστικές στην απορρόφηση των πωλήσεων του χρυσού από τα ETFs στα επίπεδα κάτω των 1200 η ουγγιά νωρίτερα φέτος, και αυτός θα είναι και πάλι ένας σημαντικός παράγοντας μόλις επανέλθουμε σε αυτά τα επίπεδα.

Οι κύριοι κίνδυνοι σε αυτήν την bearish βραχυπρόθεσμη προοπτική για το πολύτιμο μέταλλο είναι οι αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις στη Βόρεια Κορέα και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν το βασικό σενάριο για την Goldman Sachs.

Μεσοπρόθεσμα, θα δούμε περαιτέρω σημαντικές ρευστοποιήσεις στο χρυσό, καθώς ο στόχος της GS για τους επόμενους 12 μήνες παραμένει στα 1250 δολάρια ουγκιά. Ωστόσο η αμερικάνικη τράπεζα αναγνωρίζει ότι σε έναν τόσο μακρινό ορίζοντα πολλοί παράγοντες παραμένουν άγνωστοι όπως η πορεία της αγοράς εμπορευμάτων, η απάντηση της Fed σε αυτό το περιβάλλον και, κατά συνέπεια, ποια πορεία θα ακολουθήσουν τα πραγματικά επιτόκια, κι έτσι η αβεβαιότητα παραμένει, αφού τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ είναι ο κύριος οδηγός του χρυσού.

Ελευθερία Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Χρυσός: Οι αγοραστές επέστρεψαν μετά το sell-off – Άνοδος 17% από την αρχή του έτους

Ο χρυσός επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο των $5.000, καταγράφοντας 2η

Βίαιο sell-off στα πολύτιμα μέταλλα: Καταρρέουν χρυσός, ασήμι και πλατίνα

Νέος γύρος έντονων πιέσεων σαρώνει την αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Βουτιά άνω του 3% στον χρυσό μετά το ράλι – Κατοχύρωση κερδών και βλέμμα στη Fed

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε