Goldman Sachs: Χρειάζεται ένα νέο νομισματικό σύστημα

3 λεπτά ανάγνωση
14 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με τη GS, το 2012 καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση των διενέξεων μεταξύ των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι συνολικές υποθέσεις ήταν 27, νούμερο που είναι πάνω από το μέσο όρο των ετήσιων διενέξεων. Φυσικά, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ένας από τους πολλούς δείκτες που εμφανίζουν τον συνεχόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων κρατών.

Οι πρακτικές νομισματικού πολέμου και η αύξηση των διενέξεων μεταξύ κρατών, δείχνουν την επιστροφή του προστατευτισμού. Αυτό με απλά λόγια οδηγεί στην αυξημένη κρατική επιρροή στην αγορά νομισμάτων.
Όπως έχουμε σημειώσει και στη μηνιαία μας έκθεση για το FX, η αύξηση του προστατευτισμού, αποτελεί ένα κίνητρο να σκεφτούμε τη μετάβαση από το σημερινό μη-συνεργαζόμενο μοντέλο ισοτιμιών σε ένα νέο περισσότερο συνεργαζόμενο συναλλαγματικό μηχανισμό.

Για πολλές χώρες της Ασίας η ιδέα αυτή μπορεί να είναι ελκυστική παρά το βεβαρημένο παρελθόν στις παρεμβάσεις των νομισμάτων τους, αλλά και στην Ευρώπη κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί εξαιτίας της πρότερης εμπειρίας τους με τους συναλλαγματικούς μηχανισμούς.

 

DailyFX Team, Research

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Goldman Sachs: Ισχυρές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στις 9-10/3 στην Αθήνα οι συναντήσεις

Goldman Sachs: Πιο θωρακισμένη η ελληνική οικονομία απέναντι στις ενεργειακές αναταράξεις

Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις ενεργειακές

Goldman Sachs, Citigroup και Jefferies βλέπουν ράλι έως 36% στις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στέλνουν οι Goldman Sachs, Citigroup και Jefferies για τις