Γραφείο Προϋπολογισμού: Στο 2,7% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021

6 λεπτά ανάγνωση
23 Μαρτίου 2021

Ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,7% προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στο βασικό του σενάριο για το 2021 λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα στην οικονομία και την υγειονομική κρίση.

Η πρόβλεψη αυτή, όπως διευκρινίζεται στην έκθεση (για το τέταρτο τρίμηνο του 2020) που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης “υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”. Την ίδια ώρα κύκλοι του Ταμείου κάνουν πρόβλεψη για ύφεση 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των εξελίξεων στην πανδημία που οδήγησαν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων. Η ύφεση εκτιμάται ότι θα μετατραπεί σε ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.

Συμπληρωματικά, πάντως, προς το βασικό του σενάριο το Γραφείο Προϋπολογισμού παραθέτει δύο ακόμη με βάση το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης δημοσιονομικής παρέμβασης της τάξης των 5 δισ. ευρώ που μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε μεταβιβάσεις είτε σε δημόσια κατανάλωση. “Στην πρώτη περίπτωση ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2021 αυξάνεται κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνεται σε 3,65%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης ξεπερνάει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες και γίνεται 4,84%” εκτιμάται στην έκθεση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, η διεθνής πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου παραμένει ισχυρή, όπως φάνηκε από την πρόσφατη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και αυξημένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές. Επίσης εκτιμάται ότι ενδεχόμενη επιτάχυνση των εμβολιασμών και σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και των μετακινήσεων μέχρι το καλοκαίρι μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην οικονομική δραστηριότητα, κυρίως μέσω του τουρισμού.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurobank: Ισχυρό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας στο α΄3μηνο

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε θετικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2026, με

MSCI: Τί σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Η αναβάθμιση από τον MSCI σε ανεπτυγμένες αγορές προσελκύει επενδύσεις και βελτιώνει

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη