Η Βρετανία εντός Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

5 λεπτά ανάγνωση
12 Ιουλίου 2017

Με μια πλήρως αποδυναμωμένη Πρωθυπουργό, με πολλούς βουλευτές των Τόριδων να απεργάζονται στο παρασκήνιο την αποχώρηση της, οι φερόμενοι ως διάδοχοί της, με επικρατέστερο τον Ντέιβιντ Ντέιβις, επιφυλάσσουν καθημερινά την μια μετά την άλλη έκπληξη.

Στην πρώτη μετά το δημοψήφισμα συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους  του επιχειρηματικού κόσμου – Ένωση Βιομηχάνων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,  μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες – ο Ντέιβιντ Ντέιβις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ο έλεγχος της εσωτερικής μετανάστευσης ήταν οι δύο κόκκινες γραμμές της Τερέζα Μέι.

Μεταβατική περίοδος μετά το 2019

Ο υπουργός Brexit πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά το 2019 δίχως να διευκρινίσει το χρονικό της ορίζοντα. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Ντέιβις, διαρρέουν ότι η Βρετανία συμφωνεί να καταβάλλει τα ποσά που της αναλογούν στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, για τα οποία έχει δεσμευθεί και πως αυτό το ζήτημα θα μονοπωλήσει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Απ´ ό,τι φαίνεται η βρετανική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε  σοβαρούς συμβιβασμούς, οι οποίοι συνειρμικά οδηγούν σε «μαλακό» Brexit. Εξαρτάται φυσικά από το ποιά στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν πραγματοποιήσει τις απειλές της ή εάν όλα τα σκληρά αντίποινα στα οποία επιδίδονται κατά καιρούς διάφοροι αξιωματούχοι είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ορμούζ – Πιέζει για άμεσες αποφάσεις ο Μητσοτάκης

Σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού εισέρχεται η Ευρώπη.

Βρετανία: Στο έλεος των ανατιμήσεων και του Φάρατζ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με το