Η Fed ανακατεύει την τράπουλα

5 λεπτά ανάγνωση
9 Οκτωβρίου 2015

Πριν από μερικές ημέρες σχολιάζαμε τη χρονική συγκυρία στην οποία οι αγορές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Είχαμε αναφέρει ότι κατά την εκτίμησή μας, οι πιέσεις ήταν το «μήνυμα» της αγοράς ότι αν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, τότε το μέλλον των αγορών και στη συνέχεια της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι τρικυμιώδες.

Πράγματι, χθες δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου όπου η Fed παραδέχθηκε ανοιχτά πως έλαβε υπόψη της την αναταραχή που είχε προκληθεί στις χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και εκτίμησε το μέλλον της καταστροφής που θα μπορούσε να υπάρξει.

Άλλωστε, σύμφωνα με κάποια στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι η ίδια η Fed απέτρεψε ένα νέο κύμα χρεοκοπιών ύψους περίπου $500 δισ. στις αρχές του Σεπτεμβρίου καθώς υπήρξε κλήση margin call σε δυο κολοσσιαίες εταιρίες οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να το καλύψουν και μετέφεραν τις ζημιές στις τράπεζες. Η Fed αντέδρασε ακαριαία και με ένα πακέτο που πλησιάζει το 55% του πρώτου QE.

Η Fed είναι η βασική αιτία που η μεταβλητότητα εντός του 2015 έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της και αναμένεται να παραμείνει βασική παράμετρος στην πορεία των αγορών. Η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών, άνοιξε και πάλι την όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις σε risky assets.

Ο δείκτης Asian Fx Index του Bloomberg πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα ανοδικά ράλι από το 2009, έχοντας βάλει ένα βραχυπρόθεσμο, για την ώρα, τέλος στην πτώση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλα κέρδη και παύση στην πτώση όμως είχαμε και για το δείκτη των emerging currencies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι γεγονός ότι η Fed με την απόφασή της το Σεπτέμβριο, αλλά και τις λεπτομέρειες που τη συνόδευαν, επιχειρεί να δώσει λίγες ανάσες στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο

Η Ελληνική οικονομία στο κατώφλι του 2026: Προκλήσεις, ευκαιρίες και τί σημαίνουν για τον πολίτη

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς έχει καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο