Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια

5 λεπτά ανάγνωση
4 Αυγούστου 2014

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, υποστηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους.

Γι αυτό, σημειώνει, γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν και εκείνοι που απλώς προφασίζονται αδυναμία εξυπηρέτησης προκειμένου να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους, υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές. Επειδή λοιπόν οι τράπεζες φοβούνται τα μελλοντικά ρίσκα, εκταμιεύουν όλο και λιγότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ρευστότητας, άρα πτώχευση για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, άρα νέα «κόκκινα δάνεια». Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, τονίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Το συμπέρασμα της εφημερίδας: οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που μόλις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Πάντως η γερμανική εφημερίδα παραθέτει και μία παλαιότερη, αισιόδοξη εκτίμηση από την πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίου στην «Καθημερινή»: Ακόμα και αν προκύψουν πρόσθετες δανειακές ανάγκες, θα είναι διαχειρίσιμες, δηλώνει η κ. Σακελλαρίου.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Δυναμική επιστροφή με αιχμή τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, με δυναμική επιστροφή αγοραστών στις συστημικές τράπεζες πριν

Τρίτη διαδοχική πτώση στο ΧΑ: “Βαρίδι” οι τράπεζες, ράλι σε ΟΤΕ

Το Χρηματιστήριο παρέμεινε υπό πίεση, με τις τράπεζες να οδηγούν τον ΓΔ

GS: “Ασπίδα” οι ελληνικές καταθέσεις απέναντι στην ΑΙ – Περιορισμένος ο κίνδυνος για κέρδη και ROTE

Η αυξημένη χρήση ΑΙ στις τράπεζες προκαλεί ερωτήματα για κόστος καταθέσεων και