Handelsblatt: Οικονομικά και πολιτικά διαχειρίσιμη η αποχώρηση του ΔΝΤ

6 λεπτά ανάγνωση
8 Ιουνίου 2018

Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δημοσιεύεται στην οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες». Όπως παρατηρεί, «πρόκειται μόνο για 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δισ. ευρώ».

Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα (σ.σ. η Χριστιανική Ένωση)», σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η γερμανική  εφημερίδα, στην Αθήνα ελπίζουν ότι στις 21 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων.

«Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Το 2015 ήδη είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τους Έλληνες από το βαρύ φορτίο του χρέους. Το κούρεμα του χρέους στο οποίο τότε ήλπιζαν αποδείχθηκε γρήγορα ψευδαίσθηση. Ακόμη και η απειλή του Τσίπρα ότι στην ανάγκη η Ελλάδα θα σταματήσει απλά να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, εξανεμίστηκε όταν αποχώρησε ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης» σημειώνει.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι πολιτικά εφικτό για τους ευρωπαίους δανειστές. Δεν θα μπορούσαν καν να το περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Τώρα περιμένει μια ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει στη χώρα του ‘μια σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές‘, όπως δήλωσε ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ προς ΗΠΑ: Προειδοποίηση για δασμούς και περικοπές – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν δασμούς και δημοσιονομικές περικοπές.

Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ελλάδα θα σωθεί με ένταξη μεταναστών»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η δημογραφική και αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα