Handelsblatt: Σχέδιο για έκδοση κοινού ευρωζωνικού χρέους από Κομισιόν και ΕΚΤ

3 λεπτά ανάγνωση
27 Ιανουαρίου 2017

Σχέδιο για την έκδοση κοινού ευρωζωνικού χρέους ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Οι σχεδιαζόμενοι τίτλοι θα είναι μία δέσμη ομολόγων από διάφορα κράτη της ευρωζώνης και θα αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα». Στόχος των ΕΑΟ θα είναι να μειώσουν το κόστος δανεισμού και τον κίνδυνο πτώχευσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Δεν είναι γνωστό τι θέση θα μπορούσαν να έχουν τα ελληνικά ομόλογα στο εν λόγω σχέδιο.

Το σχέδιο όμως έχει προκαλέσει έντονες ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ήταν πάντοτε αντίθετη στο ενδεχόμενο έκδοσης ενιαίου χρέους – καθώς το γερμανικό Δημόσιο θα κληθεί να μοιραστεί τις ευθύνες του δανεισμού με τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», το συμβουλευτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το σχέδιο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ισοδυναμεί με «ευρω-ομόλογα από την πίσω πόρτα».

Η Κομισιόν ωστόσο, έχοντας τη στήριξη της Ευρωτράπεζας, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, και αναμένεται να εκδώσει σχετική έκθεση τον Μάρτιο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πτώση στον χρυσό: Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς η ενίσχυση του

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό

Ευρώπη: Ο φόβος ύφεσης επιστρέφει – Τί σημαίνει για την Ελλάδα

Ο φόβος της ύφεσης επανέρχεται δυναμικά στην Ευρώπη.