Αμφιβάλλω αν ο πρόεδρος Τραμπ προέβλεψε ότι τα σχέδια για την Γροιλανδία θα δημιουργούσαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Όμως για την ώρα, δείχνει να τις αγνοεί καθώς συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την εξαγορά του νησιού, ενώ ταυτόχρονα απειλεί με εισβολή.

Σύμφωνα με πηγές που διέρρευσαν από τον Λευκό Οίκο,  η κυβέρνηση Τραμπ εξέτασε να προσφέρει στους κατοίκους της Γροιλανδίας ένα εφάπαξ ποσό 10.000-100.000 δολαρίων ανά άτομο για να αποσχιστούν από τη Δανία και ενδεχομένως να ενταχθούν στις ΗΠΑ, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 5,7-6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως οποιαδήποτε προσφορά για πληρωμές, έχει ήδη απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους ηγέτες της Γροιλανδίας, της Δανίας με την συμπαράσταση άλλων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι τόνισαν πως η Γροιλανδία είναι αυτόνομη και δεν πωλείται. Και η αντίδραση των Ευρωπαίων αυξάνεται συνέχεια παρά τις νέες απειλές του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς δασμούς  σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στα σχέδιά του.

Πολύ φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Τραμπ σκάβει ένα βαθύ λάκκο από όπου δεν θα μπορέσει να βγει εύκολα. Και αυτό που θα πρέπει να τον ανησυχήσει είναι η αυξανόμενη αντίδραση δυσαρέσκεια των αμερικανών πολιτών. 

Σύμφωνα με γκάλοπ του Economist, πάνω από το 60% των Αμερικανών την θεωρούν όπως και την Δανία συμμάχους και φιλικές χώρες. Και αν η επέμβαση στην Βενεζουέλα μασκαρεύτηκε ως προσπάθεια καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών και απομάκρυνσης του Μαδούρο, τα επιχειρήματα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας. και ότι η Γροιλανδία σύντομα θα πέσει στα χέρια της Κίνας η Ρωσίας, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση από το και Reuters/Ipsos δείχνει ότι μόνο το 17% των αμερικανών συμφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή να προσπαθήσουν να πείσουν τους κατοίκους της με πληρωμές να αποσχιστούν. 

Το πιο ανησυχητικό για τον Τραμπ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι δηλώνουν την αντίθεση τους στη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την κατάληψη της Γροιλανδίας. Παρότι το 89% των δημοκρατικών ψηφοφόρων που αντιτίθενται ήταν αναμενόμενο, το 60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που επίσης δηλώνει την αντίθεση στα σχέδια του προέδρου, αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Λευκό Οίκο και το κόμμα.

Η δυσαρέσκεια που δημιουργείται στις τάξεις των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων άρχισε να επηρεάζει και αρκετούς αρκετούς ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που μαζί με τους δημοκράτες έχουν εισαγάγει νομοθεσία για να εμποδίσουν τον Τραμπ να καταλάβουν τη Γροιλανδία με τη βία.  Επίσης, μια διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου επισκέφθηκε πρόσφατα την Κοπεγχάγη, εκφράζοντας τη στήριξή της σε Δανία και Γροιλανδία και διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ δεν έχουν ευρεία λαϊκή υποστήριξη στις ΗΠΑ.

Η Γροιλανδία γίνεται πλέον ένα μεγάλο αγκάθι για τον Τραμπ που ο ίδιος δημιούργησε.

Η μόνη επίλυση που νομίζω ικανοποιεί όλες τις πλευρές είναι, η Γροιλανδία να επιτρέψει την αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών και εξοπλισμού στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που υπάρχει εκεί για χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει  να ενισχυθεί η άμυνα του νησιού, να επαναφέρει τις φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και να ικανοποιηθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Η τακτική του Τραμπ φαίνεται να βασίζεται στο να διεκδικεί τα πάντα και να προσπαθεί για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, αλλά στο τέλος ικανοποιείται ακόμη κι αν τελικά πετύχει περιορισμένα αποτελέσματα. Το να στείλει επιπλέον στρατιώτες και υλικό στην αμερικανική βάση της Γροιλανδίας θα θεωρηθεί για εκείνον μια νίκη, όσο μικρή κι αν είναι.

Facebook Comments