ΙΚΑ-ΟΑΕΕ: Μείωση έως και 50% στις συντάξεις πριν τα 67

4 λεπτά ανάγνωση
3 Μαρτίου 2016

Δραματικές μειώσεις που φτάνουν έως και το 50% στα κατώτατα όρια συντάξεων για νέους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οι μειώσεις προκύπτουν από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά,ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα,υπό την προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτούνται με 15ετία στα 62 ή με 20ετία στα 50 ή 55 για μειωμένη ή πλήρη αντίστοιχα.

Υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και 100.000 οι συνταξιούχοι που πλήττονται.

Η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ που εκδόθηκε βάσει του νόμου του τρίτου μνημονίου ορίζει πως όσοι φεύγουν από 1/7/2015 με τα κατώτατα όρια θα παίρνουν μέχρι τα 67 μόνο το οργανικό τμήμα της σύνταξής τους. Ορόσημο είναι η ημερομηνία που η σύνταξη αρχίζει (από 1/7/2015 και μετά) και όχι η ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος.

Διπλά χαμένοι είναι όσοι έφυγαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη και μετά, καθώς εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού και δεν θα πάρουν καν το πλήρες ποσό του οργανικού τμήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση των οδηγιών για τον τρόπο υπολογισμού, θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του δικαιούμενου οργανικού ποσού, πλήρους ή μειωμένου.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση οριστικής ή προσωρινής σύνταξης με ημερομηνία έναρξης από 1/7/2015 και μετά, στην οποία έχει αποδοθεί ποσό πλήρους ή μειωμένου κατωτάτου ορίου, θα τροποποιείται η σύνταξη.

Παρόμοια εγκύκλιος αναμένεται και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

MSCI: Τί σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Η αναβάθμιση από τον MSCI σε ανεπτυγμένες αγορές προσελκύει επενδύσεις και βελτιώνει

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη

Morgan Stanley: Overweight στην Ελλάδα – Γιατί προτείνει τράπεζες μετά την αναβάθμιση του MSCI

Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση overweight για την Ελλάδα.