Ιταλία: Στο 2,1% η ύφεση το β΄ τρίμηνο

4 λεπτά ανάγνωση
10 Σεπτεμβρίου 2013

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο περισσότερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε 0,3% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,2% πως θα επιβεβαιωθεί. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε 2,1% έναντι 2% που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ωστόσο, το όγδοο διαδοχικά πτωτικό τρίμηνο δείχνει πως η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική περίοδο ύφεση της Ιταλίας υποχωρεί κυρίως λόγω των εξαγωγών οι οποίες αντέστρεψαν την πτώση που κατέγραψαν στην αρχή του έτους. Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο είχε υποχωρήσει 0,6% σε σχέση με το τελευταίο του 2012.

Το καθαρό εμπόριο πρόσθεσε 0,4% στο ΑΕΠ της Ιταλίας το δεύτερο τρίμηνο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αφαίρεσε 0,3% ενώ οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν αμετάβλητες. 

Οι επενδύσεις υποχωρούν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια και βρίσκονται 20% χαμηλότερα από τα επίπεδο του 2008 και έτσι η σταθεροποίηση σε αυτό το μέτωπο θα προκαλέσει ενθουσιασμό.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως η οικονομία συνολικά δεν συρρικνώνεται πλέον και μπορεί να επεκταθεί ελαφρώς στο τέλος του έτους. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

Γιατί οι αγορές ποντάρουν ξανά στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσελκύουν ιστορικές εισροές κεφαλαίων, καθώς διεθνή funds ενισχύουν επιθετικά