Κίνδυνος επιστροφής του Grexit το 2016

3 λεπτά ανάγνωση
21 Ιουλίου 2015

Οι συζητήσεις περί Grexit δεν ματαιώθηκαν, παρά μόνο αναβλήθηκαν και θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ νέου το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις 34 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg για τον κίνδυνο του Grexit.

Το 70% των ερωτηθέντων έκρινε πως η θέση της χώρας μας στο κοινό νόμισμα είναι διασφαλισμένη για το τρέχον έτος. Ωστόσο, το 71% των ίδιων οικονομολόγων προέβλεψε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει «ζωντανός» έως τα τέλη του 2016.

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν επίσης τον προβληματισμό όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας, επισημαίνοντας «αγκάθια» όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και η απουσία σαφούς δέσμευσης των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους. Εμφανίζονται επίσης έντονα προβληματισμένοι για τη συνταγή της λιτότητας σε μια οικονομία η οποία έχει ήδη υποστεί μεγάλες βλάβες.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους 34 οικονομολόγους έκριναν πως ακόμα και ένα πρόγραμμα ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ ίσως αποδειχτεί πολύ μικρό για τις ανάγκες της χώρας μας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό