Κίνητρα για πράσινη ανάκαμψη και επενδύσεις ζητά η ΤτΕ

4 λεπτά ανάγνωση
29 Σεπτεμβρίου 2020

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα μπορούν να αναδειχθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αγορές κεφαλαίου δεν λειτουργούν ακόμα όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε όσον αφορά την τιμολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, και, ως συνέπεια, δεν παρέχουν τα αναγκαία επενδυτικά κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, ούτε τα αντικίνητρα για επιβλαβείς για το περιβάλλον επενδύσεις. Επομένως θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι εθνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, οι χώρες υπολογίζεται πως θα επενδύσουν πάνω από 20 τρισ. δολάρια για την ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19. Από αυτές τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική κρίση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλός πλέον ο κίνδυνος ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ

Για τον κίνδυνο νέου στασιμοπληθωριστικού σοκ εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

ΑΕΠ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2025 – Επενδύσεις και κατανάλωση κράτησαν τον ρυθμό

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης διατήρησε η ελληνική οικονομία το 2025.

Ντόμινο αυξήσεων σε μισθούς και επιδόματα – Κλειδώνει ο νέος κατώτατος

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κλειδώνει για την 1η Απριλίου 2026, ανοίγοντας