Κομισιόν: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος – Στο 2,3% το 2025

3 λεπτά ανάγνωση
15 Μαΐου 2024

Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,8% και 1,4% αντίστοιχα) αν και χαμηλότερη από τις προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ (2,5% και 2,6%), αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το 2023, όταν η ανάπτυξη υποχώρησε στο 2% από το 5,4% το 2022 και το 8,6% το 2021, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των εισοδημάτων, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. H έκθεση επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τις επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο οικονομικό στοίχημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Πληθωρισμός, επιτόκια και ανάπτυξη

Σε κοινό οικονομικό σταυροδρόμι βρίσκονται Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

S&P: Σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και ισχυρό σήμα για νέα αναβάθμιση

Θετική δυναμική για την ελληνική οικονομία και σαφές μήνυμα σύγκλισης με τον

Γερμανία: Αναιμική ανάπτυξη και το 2026

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες για «απογείωση» της γερμανικής οικονομίας το 2026.