Ξεκινά άλλη μια σημαντική εβδομάδα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

9 λεπτά ανάγνωση
26 Αυγούστου 2013

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου για τις 4 Ελληνικές συστημικές τράπεζες. Σε γενικές γραμμές οι προοπτικές του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα, για τους παρακάτω λόγους:

1. Έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία όμως εξακολουθούν να παραμένουν σε ζημιογόνα επίπεδα, σε σχέση με το κόστος χρήματος και το ρίσκο της χώρας. Έχει ξεκαθαριστεί ότι οι καταθέσεις που «έφυγαν» εκτός Ελλάδος, δεν θα επιστρέψουν λόγω των υψηλών επιτοκίων.

2. Το επικείμενο stress test αναμένεται να δώσει πιο ευνοϊκά αποτελέσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο,κι αυτό λόγω της γενικότερης βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα μαξιλάρι άνω των 10 δις για τυχόν ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης.

3. Έχει μειωθεί ο ρυθμός σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων κι έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών για τον εντοπισμό εκείνων των δανειοληπτών, οι οποίοι αν κι έχουν τα κεφάλαια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους προσδοκώντας την ένταξη τους σε γενικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.

4. Έχει ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η συγχώνευση 10 τραπεζών σε 4 συστημικές, ενώ προχωρεί κανονικά η μείωση του λειτουργικού κόστους με κλείσιμο καταστημάτων και δημιουργία οικονομιών κλίμακος. Σε αυτό το μέτωπο, οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πιο μπροστά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

5. Συνεχίζεται η μείωση της χρήσης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγκεκριμένα η έκτακτη παροχή ρευστότητας ELA που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, υποχώρησε στα 16 δίσ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, από 20,86 δίσ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 62,04 δίσ. από 61 δίσ. τον Ιούνιο. Η αιτία της μείωσης της εξάρτησης, είναι α) η μείωση του συνόλου των δανείων λόγων αποπληρωμής και η σταθεροποίηση των καταθέσεων και β)οι τράπεζες αξιοποίησαν τα ομόλογα EFSF που έλαβαν για την κεφαλαιοποίηση τους μειώνοντας το ELA.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες που θα μεταβάλουν το κλίμα στην αγορά.

Όπως έχω αναφερθεί σε προγενέστερα σχόλια, εκτιμώ ότι το γεγονός/καταλύτης που αλλάξει το κλίμα στην ελληνική αγορά μάλλον θα αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν την πραγματοποίηση του roadshow των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελληνική οικονομία η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Με βάση το γεγονός ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τον αποκαλούμενο «θερμό» Σεπτέμβριο και ότι πλησιάζουμε στις Γερμανικές εκλογές, εκτιμώ ότι τα καλά νέα θα πυκνώσουν.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ελλάδα θα σωθεί με ένταξη μεταναστών»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η δημογραφική και αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας

Χρηματιστήριο: Δυναμική επιστροφή με αιχμή τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, με δυναμική επιστροφή αγοραστών στις συστημικές τράπεζες πριν

Τρίτη διαδοχική πτώση στο ΧΑ: “Βαρίδι” οι τράπεζες, ράλι σε ΟΤΕ

Το Χρηματιστήριο παρέμεινε υπό πίεση, με τις τράπεζες να οδηγούν τον ΓΔ