M. Draghi: Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός

4 λεπτά ανάγνωση
21 Νοεμβρίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εγκαίρως αν ο χαμηλός πληθωρισμός επιμείνει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας – εμείς θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του στο ετήσιο τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

«Αν η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να επιτευχθεί αυτό, ή υλοποιηθούν οι περαιτέρω κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού, θα ενταθεί η πίεση και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια των παρεμβάσεών μας, αλλάζοντας ανάλογα το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων», τόνισε.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε επίσης για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και τόνισε ότι δεν αναμένεται κάποια βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η δυναμική ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή και η κατάσταση όσον αφορά τον πληθωρισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη»

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε άλλα μη συμβατικά μέτρα. Τώρα γίνεται πιο σαφής από ποτέ καθώς τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να επανακαθορίσει το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων, ουσιαστικά διαμηνύει πως έρχονται οι αγορές κρατικών ομολόγων, δηλαδή το τύπωμα χρήματος.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στα προκαταρκτικά στοιχεία υπολογίστηκε από την

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

«Το δολάριο σε δοκιμασία: Ρωγμές στο απόλυτο ασφαλές καταφύγιο των αγορών»

Η υποχώρηση του δολαρίου επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ερώτημα που μέχρι πρόσφατα