Με διάλογο και ρεαλισμό η κυβέρνηση οδηγεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε αποκλιμάκωση


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το κινητό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα δεν σταματούσε να χτυπά. Αγροτοσυνδικαλιστές από όλη τη χώρα, ακόμη και από τα πιο «σκληρά» μπλόκα του Κάμπου και της Βόρειας Ελλάδας, ζητούσαν επιτακτικά συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε μια εμφανή προσπάθεια εκτόνωσης μετά από κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν ενάμιση μήνα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές, που μέχρι χθες κατηγορούσαν δημόσια όσους πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ως «πρόθυμους» και «βολικούς», διεκδικούν πλέον θέση στη θετική εικόνα των πρόσθετων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Στους κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει σταθερή πεποίθηση ότι το ραντεβού του Κυριάκος Μητσοτάκης με 25 αγρότες και κτηνοτρόφους λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων, ανοίγοντας δρόμο για ουσιαστικό διάλογο και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα, το πετρέλαιο, την αναπλήρωση εισοδήματος και τη στήριξη των κτηνοτρόφων.
Ο κ. Τσιάρας, σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των μπλόκων, έθεσε σαφές πλαίσιο: 25 εκπρόσωποι, όχι περισσότεροι, χωρίς υπόδικους και με ανοιχτούς δρόμους. Η τελευταία προϋπόθεση είναι και το «κλειδί» για τον χρόνο της συνάντησης. Αν τα μπλόκα ανοίξουν, όπως έγινε τις γιορτές με τα τρακτέρ στο πλάι, η Παρασκευή παραμένει πιθανή ημερομηνία. Διαφορετικά, το ραντεβού μετατίθεται για τη Δευτέρα, πάντως πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός. Την επίσημη ανακοίνωση θα κάνει είτε ο κ. Τσιάρας είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ωστόσο, πίσω από τη συζήτηση, το κυβερνητικό μήνυμα είναι απολύτως καθαρό: «Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα». Το οικονομικό πακέτο για ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο, τριφύλλι και κτηνοτροφία έχει ήδη κλείσει στο ραντεβού της Τρίτης, από το οποίο οι «σκληροί» απουσίαζαν. Περιθώρια υπάρχουν μόνο για τεχνικές ή θεσμικές βελτιώσεις, όχι για νέες χρηματοδοτήσεις.
Η κυβέρνηση απορρίπτει μαξιμαλιστικά αιτήματα, αποδίδοντας σε μερίδα «αγροτοπατέρων» κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αντιλαμβάνεται ότι τα μπλόκα τρίζουν, η εσωτερική ασυνεννοησία είναι δεδομένη και πολλοί αναζητούν οδό εξόδου. Ενδεικτικό: μπήκαν σε πανελλαδική συνεδρίαση με γραμμή κλιμάκωσης και βγήκαν με απόφαση διαλόγου. Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές: ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά με όρια.
Γιώργος Ευγενίδης
Facebook Comments