Με συνάντηση των υπουργών Ενέργειας συνεχίζεται η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

4 λεπτά ανάγνωση
9 Νοεμβρίου 2014

Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοέμβριου στην Κύπρο θα είναι το επόμενο βήμα της συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που εστιάζει στο πεδίο της ενέργειας και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες Σάββατο, μετά από τριμερή συνάντησή τους στο Κάιρο, οι ηγέτες των τριών χωρών εξέδωσαν κοινή διακήρυξη, στην οποία περιλαμβάνεται αναφορά στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών χωρών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα, και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Στα τέλη Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της θρονικής εορτής του οικουμενικού πατριάρχη στο Φανάρι.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Jefferies: Πειραιώς, Eurobank και Εθνική στις πιο ωφελημένες της Ευρώπης

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι νέες πληθωριστικές πιέσεις αλλάζουν τις

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τα επιτόκια εν μέσω ενεργειακής αβεβαιότητας

Η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να συγκεντρώσει το

Fitch: Βραχύβια η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – Ισχυρές άμυνες για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες

Η Fitch εκτιμά ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα είναι βραχύβια.